Policie na sociálních sítích: Důležité informace i satira

10. duben 2014

Česká policie zatím vstupovat na sociální sítě nechce. Facebook, Twitter i další služby pro ni však mohou být v lecčems neocenitelné. Mohou sloužit jako kanály pro pohyb těch nejdůležitějších informací a zároveň získávat podporu každodenních uživatelů sociálních sítí, kterých jsou u nás dva miliony.

„Krásný a bezstarostný víkend. A kdyby se přece jen něco semlelo, třeba cestou domů z klubu nebo vinárny, kluci a holky jsou vždycky poblíž. Jsme VAŠE policie.“ Městská policie Brno je jedním ze sborů, které najdete na Facebooku. Zveřejňuje zprávy, fotky i videa, jedno z posledních se jmenuje Odchyt jezevce. I v Boskovicích policisté plní profil fotkami ztracených štěňat a momentek z výcviku a mimořádných událostí. Oficiálních policejních profilů je ale jen několik. „Facebook nabízí formální komunikaci i právě to přibližování se veřejnosti, byla by z našeho pohledu škoda některou z těch částí nevyužít. I to spektrum našich fanoušků je poměrně široké, někteří hledají informace, jiní to berou jako zábavu, někteří to sledují pro zajímavost, můžeme být formální i neformální,“ říká mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Twitter zatím nepoužívají, ale trendy se snaží sledovat a Facebook se jim osvědčuje.

Policie ČR zatím podle své tiskové mluvčí Evy Stulíkové masivnější nástup na sociální sítě nechystá. „Nebylo by to pro nás efektivní, bylo by to pro nás časově i finančně náročné, nemohli bychom zaručit aktuálnost vydávaných tiskových zpráv i pátracích relací, patrně bychom byli zahlceni informacemi a poznatky všeho druhu, které bychom nestačili zpracovávat, a v neposlední řadě bychom asi ani nezabránili zneužití všeho druhu,“ říká Stulíková.

Američtí policisté si přitom sociální sítě pochvalují. Podle výzkumu společnosti Berkeleyside používá v USA sociální sítě 96 % policejních sborů a 80 % z nich tvrdí, že jim při vyšetřování zločinů pomáhají. Například oaklandská policie sociální sítě intenzivně používá od masakru na místní Oikos University, kdy pouze dva policisté zvládli prostřednictvím Twitteru a Nixleu informovat o situaci na místě a udržet jej po zbytek dne bezpečné. Policisté jsou spokojení i s reakcemi občanů, lidé si víc uvědomují, že policie není jen těžkopádná instituce, ale sbor tvořený lidmi.

03099235.jpeg

Vstup na sociální média rozhodně ano, měli by je používat pro informační část a měli by používat různá sociální média, aby věděli, jak fungují, na koho se mají obracet, jak je lidé používají,“ říká český internetový publicista a odborník na IT Daniel Dočekal. Dodává, že pokud státní instituce na sociálních sítích nekomunikují, lidé jim stejně píšou. Instituce pak nemohou reagovat a nevědí o mnoha problémech, o kterých je lidé informují. Oblíbenou zábavou na Facebooku je pak vytváření falešných policejních profilů, které se pravidelně objevují a mizí a policisty rozhodně nešetří.
Podle Dočekala bude na instituce čím dál větší tlak, aby svoji komunikaci rozšířily i na sociální média. Dorůstá víc a víc mladých lidí, se kterými líp než přes sociální sítě komunikovat nejde.

Jako příklad státní instituce, která nový typ komunikace zvládá dobře, uvádí Českou národní banku: „Začali aktivně komunikovat v době, kdy udělali nějaké ty zásahy do měny, a tam bylo jasně vidět, že pro dobré pochopení toho, co banka udělala, bylo nutné komunikovat i na sítích – a ta komunikace byla přínosná a zajímavá. Pochopili, že jejich ‚zákazníci‘ jsou na sociálních sítích a oni se jim musí přizpůsobit.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.