Pomozme zemětřesením postiženým vesnicím Simthali a Dahú v Nepálu

20. květen 2015

Spolek Namasté Nepál ve spolupráci s ČRo pracuje na benefičním projektu, kterého se může kdokoli zúčastnit tento pátek 22. května. Finanční podpora pomůže konkrétně dvěma postiženým oblastem, špatně dostupným vesnicím, ve kterých spolek Namasté Nepál již nějakou dobu pomáhá.

Předseda spolku Namasté Nepál Tomáš Beránek nám vysvětlil, že již 10 let probíhá aktivní podpora nejchudších nepálských oblastí. Hlavní pomocí je podpora vzdělávání, lektoři učí děti i dospělé číst a psát. Během historie spolku vyrostlo v Nepálu 21 škol, dětem se věnují i čeští dobrovolníci, kteří učí anglický jazyk. Po dvou vlnách ničivého zemětřesení je ale podle Tomáše potřeba pomoc primárně trochu jiná.

„Většina domů je neobyvatelných, buď jsou zřícené, nebo ve stavu, kdy jejich zřícení hrozí. Takže prvotně je nutná obnova vesnic, je potřeba zajistit výstavbu domů tak, aby další případné zemětřesení přežily. Potom se teprve můžeme věnovat rozvojovým pracím, například stavbě poničených škol, i když většina těch, co jsme doposud vybudovali, zůstala v použitelném stavu,“ říká Tomáš Beránek, který zároveň upozorňuje na možnost „adopce“ na dálku, která pomáhá dětem financovat školní a hygienické pomůcky, nebo odkazuje na web namastenepal.cz, kde může každý pomáhat i nad rámec páteční benefice.

Číslo účtu – 2009999200/0300
Číslo do call centra – 221 555 555
DMS PRONEPAL na číslo 87777 (Cena jedné DMS je 30 Kč, obdarovaný obdrží 28,50 Kč. Více informací na www.darcovskasms.cz.)

Finanční příspěvek využije spolek na pomoc vesnicím Simthali a Dahú v oblasti na půl cesty mezi Kathmandu a Everestem. Tato místa jsou velmi těžko dostupná, mimo trekové cesty, a podpory se jim tak dostává méně, navíc Namasté Nepál v těchto lokalitách pracuje již delší dobu.

V pátek 22. května můžete využít call centra ČRo, kde se během dne vystřídá několik zajímavých hostů, a darovat libovolnou částku. Stejně tak jste vítáni osobně, příspěvek lze vhodit přímo na místě do kasy, anebo můžete jednoduše zaslat dárcovskou DMS.
Namasté!

www.pomahejtesnami.cz
www.pomahejtesnaminepalu.cz

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.