Poslední pražský squat Cibulka je vyklizen. Co s ním bude dál?

7. květen 2015

Okolo středeční deváté hodiny ranní policie začala vyklízet pražský squat Cibulka. Na místě zasahovaly proti zhruba dvaceti squatterům policejní antony s těžkooděnci, které lemovaly silnici ke statku od zastávky Poštovka, do areálu se pokoušelo dostat i hasičské auto, přijely tři vozy záchranné služby. Policejní zásah přišel před tím, než se zástupci městské části, majitel památkově chráněného zámečku a jeho obyvatelé domluvili na tom, co se bude se zchátralými budovami dít dál.

Už po deváté se nebylo možné do areálu jedné z nejohroženějších pražských památek dostat. Policisté obyvatele zámečku prohledávali, odváželi v antonech, z jednoho z nich se chvíli ozýval křik.

„Nejdřív obklíčili celou usedlost, dovnitř vjelo vodní dělo, odhadem asi 100 těžkooděnců, i když mohlo jich být o něco míň, byla to emočně vypjatá situace, ve které se špatně odhaduje. Dali nám 15 minut na sbalení věcí,“ říká Ema, která spolu s devíti ostatními skončila na policejní stanici.

Policisté na Cibulku přijeli se seznamem dlouhodobých obyvatel statku. „Jedná se asi o 15 osob, které tu nemovitost trvale užívaly do určité doby na základě smlouvy s majitelem. Vůči těmto osobám byl státním zástupcem vydán souhlas se zadržením,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan, podle kterého byl policejní zásah přiměřený, na místě bylo podle jeho slov několik desítek policistů.

03378311.jpeg

„Měli jsme od právníka informaci, že případný zásah by byl neoprávněný, chybí žaloba na vystěhování, kterou měl vlastník podat, pokoušeli jsme se jim to říct, ale to samozřejmě nefungovalo,“ dodává Ema. Hulan tento výklad zákona vyloučil.

Před dvanáctou policie zasáhla proti čtyřem posledním obyvatelům zámečku, kteří se zabarikádovali na jeho věži. „U těch lidí na věžičce byl zásah razatnější, tři byli ošetřeni, došlo tam k nějakým hmatům a chmatům, několik lidí tam zvracelo z pepřáku, o jednom jsme mysleli, že má zlomená žebra,“ říká Ema. Tomáš Hulan potvrdil, že proti čtveřici zasahovali těžkooděnci, zákrok byl podle jeho slov v pořádku.

Čtěte také

Podle majitele usedlosti Oldřicha Vaníčka podali trestní oznámení na obyvatele Cibulky jeho spolupracovníci, on sám je podle svých slov od úterka v zahraničí. Trestní oznámení bylo podáno poté, co se na usedlosti objevili podporovatelé squatterů. „Přišlo tam několik desítek lidí, kteří tam ani vůbec dřív nebydleli, utrhli tam kus plotu a postavili auto, takže nešlo vstoupit do areálu,“ tvrdí Vaníček. Se squattery dříve uzavřel nájemní smlouvu, která vypršela 31. března. Teď chce, aby odešli kvůli plánované rekonstrukci zámečku, ze kterého chce mít seniorské centrum. Už v pondělí řekl Radiu Wave, že obyvatelům vzkázal, aby se vystěhovali do středy. Podle jeho dřívějšího vyjádření by rád přistoupil k rekonstrukci, chybí mu prý nicméně svolení památkářů.

„Pan Vaníček tohle tvrdí už dva roky, jednáme s ním celkem vstřícně, v minulosti už od nás dostal několik pokut za to, že se nestará o kulturní památku. Dohoda momentálně je, že do léta předloží projektovou dokumentaci na zabezpečení Čínského pavilonu a na obnovu střech v areálu. V případě, že to nedodrží, využijeme všech možných prostředků, aby si uvědomil, že na to nemá – nebo snad má, se o kulturní památku starat. V případě že by to nastalo, půjdou pokuty do milionů, protože to není poprvé,“ říká ředitel odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy Jiří Skalický.

03378320.jpeg

„Dříve jsem považoval pana Vaníčka za slušného člověka, se kterým je možné jednat, v téhle chvíli zvažuju právní analýzu a jednou z těch možností by bylo i vyvlastnění toho objektu,“ řekl na místě policejního zásahu radní městské části Praha 5 Petr Hnyk (SZ), podle kterého městská část s Vaníčkem jednala a připravila memorandum o spolupráci mezi radnicí, Vaníčkem a obyvateli Cibulky, které však majitel statku nepodepsal. „Snažili jsme se učinit všechny kroky, aby nedošlo k takovému policejnímu zásahu, k násilnému kroku, tohle mě vůbec netěší. Slyšel jsem, že jsou tady nějaká zranění, k tomu vůbec nemělo dojít.“ Městská část se chce podle radního snažit s Oldřichem Vaníčkem jednat dál, musí jí však poskytnout všechny podklady a informace o stavu areálu, bez kterých se dál postupovat nedá.

„Institut vyvlastnění existuje a byl použit v Ratibořicích v areálu zámku, je to nicméně velmi složitý několikaletý proces, tomuto institutu by mohlo částečně napomoct případné schválení památkového zákona. Ten původní je z roku 1987 a nereaguje tolik na sociální dění, které tady je,“ okomentoval tuto možnost Jiří Skalický.

02624516.jpeg

„Budu samozřejmě jednat s radnicí Prahy 5, ale nemám možnost vám líčit jednotlivé kroky, bude to zítra nebo pozítří, je to přece na lidech,“ řekl po telefonu ze zahraničí Oldřich Vaníček, podle něhož se na odstranění závad, které vadí památkářům, pracuje.

„Náš postoj je takový, že bychom odešli v momentě, kdy bude vydané stavební povolení – když bude jasné, že rekonstrukce začne,“ říká za kolektiv squatterů Ema. Už v minulosti obyvatelé Cibulky opakovali, že z místa nechtějí odejít kvůli obavám o budovy, které podle nich budou chátrat dál. „Vaníček se několikrát objevil na Cibulce a říkal, že memorandum s radnicí klidně podepíše, ale až odejdeme.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.