Pottermore. Ráj fanoušků, obří obchod i kontroverzní web

27. červen 2017

Mnozí fanoušci se možná zděsí plynutí času, s tím, že Harry Potter a Kámen mudrců vyšel na den přesně před dvaceti lety, tedy 26. června 1997, už ale nikdo nic neudělá. Málo se ale mluví o tom, že nás za měsíc čeká ještě jedno výročí – šest let od spuštění webového portálu Pottermore. J. K. Rowling o webu mluví jako o „digitálním srdci světa Harryho Pottera“, které by mělo především „odemykat imaginaci“. Je ale Pottermore skutečně něco víc než jenom promyšlený marketingový tah a další dílek do komerčně veleúspěšné skládačky?

Než J. K. Rowling a její tým spustili na Harryho narozeniny poslední červencový den roku 2011 portál Pottermore, psalo se o něm, skoro jako kdyby mělo jít o další potterovský film. Web měl v rámci testovacího provozu pustit do svých útrob „jen“ první milion milovníků Pottera, Guardian ze svého středu dokonce vybral speciální korespondentku, aby pokrývala novinky z virtuálního čarodějného světa. Rowling na Pottermore poprvé umístila elektronické verze všech sedmi potterovských knih. V e-shopu, který nepřijímá galeony, srpce ani svrčky, najdeme samozřejmě i audioknihy nebo „očarované“ digitální edice knížek s animacemi.

Čtěte také

Není tedy pochyb o tom, že Pottermore vzniknul z velmi racionálních důvodů a jde především o e-shop. Zároveň to ale vypadá, že Rowling chce přece jenom fanouškům „vrátit alespoň trochu jejich oddanosti a věrnosti“. Vedle takových drobností, jako je možnost nechat se rozřadit do některé z bradavických kolejí (autor článku je ve Zmijozelu) nebo zjistit, kdo je váš patronus, jsou totiž klíčovou součástí Pottermore nikdy nevydané texty přímo z pera Rowling, které zásadním způsobem dokreslují nejenom dění v Bradavicích, ale po celém světě.

Kromě zásadních textů jako „Co by se stalo, kdyby se Harry, Ron a Hermiona neskamarádili“ nebo „Co nás Harry Potter a Kámen mudrců učí o smrti“ najdeme na Pottermore pojednání o cestovacím prášku Letax, vlkodlacích, Merlinově řádu nebo přenášedlech. To všechno umožňuje fanouškům alespoň chvilkový návrat do jejich oblíbené eskapistické destinace a objasňuje mechanismus světa, který je často podrobován kritice za svoji nedotaženost a děravost. Nejdůležitější texty a zároveň texty, které způsobují největší kontroverzi, se ale týkají kouzelnických škol na jiných kontinentech, než je Evropa.

Když se loni v srpnu vynořila studie, podle které je u amerických fanoušků Harryho Pottera menší pravděpodobnost, že budou volit Donalda Trumpa, byla J. K. Rowling samozřejmě nadšená – už dřív Trumpa označila za „horšího než Voldemorta“ a nejenom na Twitteru se profiluje jako progresivně smýšlející liberálka, která sice momentálně kritizuje Jeremyho Corbyna, v roce 2008 ale poslala Labour Party rovný milion liber. Její spisky o kouzelnické škole Castelobruxo, skryté uprostřed deštných pralesů v Brazílii, nebo o ugandské škole Uagadou mají tedy jasný cíl: ukázat fanouškům Harryho Pottera, že kouzla se nedějí jenom v privilegovaných západních zemích, ale kouzelníci žijí všude.

Snaha vytrhnout Harryho Pottera z anglického kontextu (jediní důležití cizinci celé série se objevují ve čtvrtém díle a i tam působí přehnaně exoticky) je očividná a soudě podle ohlasů milovníků potterovského univerza i funkční, Rowling má ale za sebou i kontroverzní moment. Když loni zveřejnila na Pottermore vhled od historie magie v Severní Americe, spustila se twitterová bouře. Spisovatelka totiž ve svém příspěvku vytrhla z kontextu legendu o zlých čarodějích, která tradičně patří kmeni Navahů. V původní verzi umí tito čarodějové měnit tvary a svoji sílu získávají v okamžiku zavraždění člena vlastní rodiny, podle Rowling jde ale o pouhé animágy, tedy čaroděje schopné měnit se ve zvířata. Protesty, v nichž nejvýrazněji vystupovala univerzitní profesorka a příslušnice kmene Čerokézů Adrienne Keene, obvinily Rowling z kulturní apropriace. Rowling, která jindy běžně komunikuje s fanoušky na Twitteru, se ke kauze nevyjádřila.

Jiří Špičák jako člen zmijozelu na portálu Pottermore

Momentálně se Pottermore veze na vlně nové filmové série Fantastická zvířata, a protože filmy by měly být minimálně tři, rozhodně se nedá čekat, že provoz na webu ochabne. Určitě se ale dají čekat další podobné kauzy – Rowling obecně nakládá s kulturními odkazy velmi volně a její fanouškovská základna stárne. Mileniálové, kteří vstoupili do Bradavic ve stejném věku jako samotný Harry, mají dnes už po třicítce a kromě bradavických kolejí, kouzelných hůlek a máslových ležáků je zajímá třeba i problém kulturní apropriace nebo genderová rovnost.

Z webu Pottermore
autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka