Prague Pride u Containallu: Mezipatra promítnou vítěze z Cannes

12. srpen 2014

Včera začala největší letošní LGBT událost – festival Prague Pride. Velká část programu se odehrává u tzv. Containallu na Malé Straně. Co všechno tam můžete tento týden absolvovat a proč se vyplatí zamířit k vodě nejlépe ve večerních hodinách?

„Nejvýraznější jsou asi promítání Mezipater, která přitahují davy lidí a je to skvělý zážitek,“ pochvaluje si umělec a toho času produkční Radim Labuda největší lákadlo, které v rámci začínajícího Prague Pride zaštítí kulturní centrum Containall na Malé Straně. Právě tady bude po celou dobu festivalu hodně živo, až do neděle tu třeba můžete vždy ve 14 hodin vyrazit na procházku nazvanou Jinou Prahou, která účastníkům přibližuje queer historii hlavního města. „Potom se budou konat různé koncerty, např. Martin Kräussl, dnes jsme na zahájení viděli skvělý koncert Betty, Mušnuly, další dny proběhnou workshopy, křty publikací, představí se Sestry věčné radosti, v pátek se odehraje bazar,“ dodává Labuda.

Až do čtvrtka v Containallu pravidelně v půl deváté probíhají letní projekce filmového festivalu Mezipatra, které jsou jakousi ochutnávkou připravovaného listopadového programu. „Jsou to filmy vybrané právě pro příležitost letního kina. Takže jsou to lehké komedie nebo filmy, které se do tohoto prostředí hodí. Mimo to připravujeme i svačiny s diskuzí,“ přibližuje večerní atmosféru na místě Containallu vedoucí produkce Mezipater Pavel Bicek. „Začínáme už dnes svačinou na téma ‚provinilá pokušení/guilty pleasures‘. Můžete přijít a povídat si o tom, kdo kolikrát viděl Discopříběh nebo koho stále baví Lady Gaga. Na to navážeme projekcí filmu Happy End, kde vystupuje německá mladá dívka, která hledá smysl života a potká rockerku, se kterou zažije dobrodružství,“ zve na dnešní program Pavel Bicek.

Zítřejší odpoledne můžete s Prague Pride a Mezipatry strávit v rámci workshopové svačiny (Ne)šikovné ruce o fenoménu DIY a následně se vydat na road trip s filmem Jak kluk potkal holku. „Ve čtvrtek, tím vlastně zakončujeme náš program na Prague Pride, je to film Neznámý od jezera, který vyhrál v Cannes cenu za režii v soutěži Un Certain Regard a zároveň vyhrál Queer Palm, což je obdoba třeba Teddy Award berlínského festivalu. Je to tajemný film, který je opět o setkávání, a víc prozrazovat nebudu.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.