Praha 10 chce novou radnici. Bez ohledu na protesty lidí

25. únor 2014

„Bude-li stát nová radnice jednu miliardu, kolik peněz zbyde na ostatní aktivity a potřeby nás, občanů Prahy 10?,“ ozýval se včera u zastávky Kohinor hlas z amplionu. Narychlo svolané zasedání zastupitelstva schválilo včera vyhlášení výběrového řízení, které bude pro radnici hledat novou budovu. Na protesty několika občanských sdružení se rozhodlo nedbat. Opozice a aktivisté se přiklánějí k rekonstrukci stávajícího sídla radnice a upozorňují na to, že řešení zvolené zastupitelstvem je předražené.

„Nezávislá expertní posouzení dokazují, že projekt je pravděpodobně až o 130 % předražen. Komu a kam půjdou tyto ukradené peníze? Přijďte se za hodinu podívat k naší radnici Prahy 10.“ Občanské sdružení Start Vršovice zorganizovalo včera krátce před zasedáním protest nazvaný Stop radnici upírů, demonstranti rozdávali na ulici letáky a kolemjdoucím vysvětlovali, o čem se na radnici chystají jednat. Zasedání zastupitelstva bylo podle nich svoláno na první den jarních prázdnin účelově – mnoho Pražanů bylo s dětmi na jarních prázdninách a nemohli se jednání účastnit – proto chtělo zastupitelstvo promptně schválit jednu ze tří navržených variant výstavby svého nového sídla právě tento týden.

„Upozorňujeme na to, že ty varianty jsou připraveny netransparentně a cena všech variant se jeví nepřiměřeně vysoká, proto jsme použili ten příměr radních jako upírů, kteří chtějí vysát rezervy radnice na řadu let dopředu,“ říká architekt Martin Veselý, který byl společně s architektem Davidem Matáskem součástí zastupitelstvem zřízené komise pro posouzení tří různých plánů nové podoby radnice – rekonstrukce stávající budovy na Vršovické zvané Vlasta, nové budovy na Strašnické nebo nové stavby na Hagiboru.

03069218.jpeg

Podle Veselého oba dva z komise, složené kromě zástupců občanů především z úředníků a zástupců politických klubů, odstoupili poté, co si uvědomili, že nedostávají podklady, které požadují, a na vývoj problému nemají žádný vliv. Developer oslovený opozicí mezitím vypracoval variantu rekonstrukce budovy, která je proveditelná za cca 450 milionů korun. Všechny tři varianty schválené zastupitelstvem počítají nejméně s dvakrát vyšší částkou, varianta Strašnická by stála přes miliardu.

Nespokojenost občanů byla na jednání zastupitelstva slyšet a stejně hlasití byli někteří zástupci opozice. „Teď se ke mně dostala informace, pan místostarosta Richter údajně zamezil tomu, aby zde mohli občané vystoupit, co je na tom pravdy? Takže budou moct vystoupit? Budou? Tak můžete,“ začal svůj příspěvek za potlesku některých zastupitel Martin Uhlíř (dříve TOP 09), který apeloval na přítomné, aby o vysoké investici nechali rozhodovat až nové zastupitelstvo. Podle Uhlíře složení stávajícího zastupitelstva neodpovídá výsledkům komunálních voleb. Několik místních politiků ze stran, za které byli do funkcí zvoleni, během volebního období vystoupilo – včetně starosty Zoufalíka (dříve ODS, nyní nezávislý) nebo místostarostky Radmily Kleslové zvolené za ČSSD, která se v pátek stala předsedkyní pražského hnutí ANO. Uhlíře následně starosta obvinil z toho, že je pod vlivem drog nebo alkoholu. Místostarosta a bývalý starosta městské části Praha 10 Milan Richter v průběhu zasedání zastupitelstva prý z osobních důvodů na svou funkci rezignoval.

02131662.jpeg
03069216.jpeg

„To není tvrzení založený na racionálním jádru,“ říká starosta Zoufalík v reakci na mnohá upozornění, že všechny varianty, se kterými zastupitelstvo počítá, jsou předražené. „Tahle občanská sdružení budou napadat jakékoliv rozhodnutí v jakékoliv věci, já se chci v klidu dopracovat k technickýmu řešení technický věci,“ tvrdí starosta a opakuje, že budova je ve špatném stavu a je třeba jednat. Částky, o kterých se v souvislosti s novou radnicí mluví, jsou podle něho orientační a nevylučuje, že se nakonec sníží.

Zastupitelé za TOP 09 opustili na protest jednací sál poté, co se jim zasedání nepodařilo zastavit poukazem na nesoulad jeho průběhu s jednacím řádem. „Nepovažujeme za legitimní znovuzařazení bodu nové radnice, jedná se o vysátí jedné miliardy, připomínám, že rekonstrukce budovy by stála polovinu, historicky dvě největší investice – rekonstrukce Vršovického zámečku a rozšíření Centra Sámovka stály dohromady půl miliardy,“ řekl Jan Šnajdr.

03069215.jpeg

Zbytek zastupitelstva pak za jejich nepřítomnosti schválil na doporučení speciálně zřízené komise variantu číslo tři – do konce března tak bude vyhlášeno výběrové řízení, které má za úkol novou budovu pro radnici vybrat. Kolik bude radnice nakonec stát, se uvidí během několika měsíců, otázka je také, co bude městská část dělat se svou současnou základnou, která už teď za plného chodu začíná chátrat. Občanská sdružení i opoziční zastupitelé jsou rozhodnuti udělat všechno proto, aby dnešní rozhodnutí zastupitelstva zvrátili.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.