Predátorské časopisy deformují vědu a živí se nerelevantními texty publikovanými za peníze

12. červen 2016

Nedávná konference Parazitické vztahy v akademickém publikování otevřela závažné téma existence tzv. predátorských časopisů, které za poplatek publikují texty bez recenzního řízení, a umožňují tak jejich autorům a institucím, v nichž pracují, čerpat ze státního rozpočtu prostředky na vědu za nerelevantní články. Taková praxe je živena potřebou akademických pracovníků a studentů publikovat a nedostatečnými etickými standardy. Důkaz takového neetického jednání přinesli Tereza Krobová, doktorandka na mediálních studiích, a Jaroslav Švelch, odborný asistent fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Celý problém ale není snadno uchopitelný, nelze se spolehnout na to, že pokud časopis vyžaduje za publikaci peníze, je to predátorské médium. „Existují časopisy, které jsou seriózní, a také publikují za peníze. V současné době se objevuje trend publikovat v časopisech, které jsou open access (s volným přístupem), a takový časopis nedostává tolik peněz za prodané výtisky nebo předplatné, proto se to snaží finančně kompenzovat,“ říká Jaroslav Švelch. Predátorské časopisy však umožňují publikovat články s fingovaným recenzním řízením, a vydávat tedy i nekvalitní texty za skutečné vědecké výstupy a získávat za ně finanční ohodnocení. České vysoké školy dosud takový typ publikování jednoznačně neodsoudily.

Debatu rozvířil i důkaz, který k tématu naši hosté Jaroslav s Terezou doložili. „Vybrali jsme si jeden predátorský časopis (Mediterranean Journal of Social Sciences) a poslali do něj falešný článek. Chtěli jsme vědět, jestli projde celým fiktivním recenzním řízením, nikdo si nevšimne těch chyb, co jsme do něj implementovali, a to se stalo. Uvedli jsme fiktivní jména i univerzitu, uprostřed byla dokonce věta prozrazující, že se jedná o fake. Měl by vyjít v červenci,“ popisuje Tereza. Mezi parazitní a neetické jevy vzniklé za účelem čerpání dotací patří mimo predátorské časopisy také například predátorské konference, na které účastníci jezdí jen proto, aby vykázali aktivitu. Takové nedůvěryhodné pozvánky chodí mailem každému, kdo v akademickém prostředí pracuje, jak nám potvrdil i Jaroslav.

03646463.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.