Přeroste Šantovka Olomouci přes hlavu?

3. prosinec 2013

Kontroverzní. Tak by se jedním slovem dala označit stavba dalšího, v pořadí už třetího olomouckého věžáku. Vyrůst by měl v nově vznikající čtvrti Šantovka a výškou75 metrůpředčí oba své předchůdce. Společně s renesanční radnicí by byla druhou nejvyšší stavbou ve městě.

A tak se rozbíhá velká diskuze: je správné, aby se v těsné blízkosti druhé největší městské památkové rezervace v Česku mohlo stavět do takové výšky? Konzervativci říkají jednoznačně ne, žádný oficiální výzkum veřejného mínění ale neexistuje, a hlasy v internetových diskuzích zdaleka nejsou jen odmítavé. Odpůrci projektu už víc než rok dávají najevo, že se nová dominanta vůbec nelíbí – pořádají petice, happeningy a protesty. Patří k nim i občanské sdružení Za krásnou Olomouc, které dlouhodobě vystupuje proti výškovým stavbám ve městě: Vadí jim negativní vliv mrakodrapu na celkový obraz historické Olomouce.

Investoři ale nedávno získali souhlas od památkářů města Olomouce. A aby to nebylo jednoduché – liší se od doporučení Národního památkového ústavu. Podle jeho vědecké rady je výšková dominanta v sousedství centra Olomouce nepřijatelná, protože by výrazně poškodila panorama historického centra města. Navíc upozorňují na to, že je lokalita Šantovky hájená statutem ochranného pásma městské památkové rezervace. Investoři ale obavy odpůrců odmítají a považují je za zbytečnou hysterii. Panorama města prý mrakodrap nenaruší a se stavbou chtějí do roka začít.

V Olomouci už dvě výškové budovy stojí. Regionální centrum Olomouc měří sedmdesát jedna metrů a budova Moravské vysoké školy je o tři metry vyšší. Připravený nový územní plán Olomouce, který zatím není schválený, s dalšími výškovými budovami v blízkosti městské památkové rezervace nepočítá. Zakázalo to i ministerstvo kultury.

02978431.jpeg

Ivestor už dříve oznámil, že nehodlá čekat na schválený nový územní plán. Pokud získá všechna potřebná povolení na základě dosavadního územního plánu, může začít stavět i poté, co začne platit jeho nová verze.

autor: bam
Spustit audio