Problém žen bez domova je nedostatek bezpečí

1. duben 2014

Dnes (ve středu 2. dubna) ve 13. hodin budou na rohu ulic Thámova a Křižíkova v Praze představeny výsledky prvního komplexního kvalitativního výzkumu o ženském bezdomovectví. O realizaci výzkumu se postaralo občanské sdružení Jako doma, které pomáhá právě ženám bez domova. Hostem úterního On Airu byla jedna z členek sdružení Radka Hetmánková, která je zároveň i vedoucí projektu Kuchařky bez domova a také spolupracovnice Nového prostoru.

V průběhu rozhovoru se mimo jiné dostalo i na téma žen bez domova v jiných evropských zemích, ale hlavním těžištěm otázek a odpovědí byl zmíněný kvalitativní výzkum, který probíhal v letních měsících roku 2013 v Praze a Ostravě. Osloveno pro něj bylo na pět desítek žen a podle Radky Hetmánkové výsledek překonal jejich očekávání: „Ženy, které jsme oslovili, měly o téma obrovský zájem a byl tam i určitý aktivizační prvek – když cítily, že se někdo zajímá o jejich názory, tak je to posunulo dál a otevíralo to v nich zájem o řešení vlastní situace. S odmítnutím jsme se samozřejmě také setkali, ale to bylo v drtivé menšině případů.“

Věkové rozpětí dotazovaných žen bez domova bylo od 18 do 80 let, a i když důvody a příčiny jejich bezdomovectví jsou různé, hlavním problémem, kterému musí ženy bez domova čelit, je nedostatek bezpečí. „Ženy bez domova se necítí bezpečně ani v zařízeních, která jsou jim k dispozici, ani na ulici nebo na ubytovnách. Zdroje, které mají dostupné k řešení své situace, se vždycky pojí s určitou mírou strachu z okradení, násilí a dalších negativních patologických jevů,“ zdůraznila Hetmánková s tím, že devadesát procent žen bez domova zažilo určitou formu násilí, přičemž většinou se ta situace zhoršila až ve chvíli, kdy se ženy ocitnuly na ulici.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.