Proč umřel v Žatci mladý Rom?

16. leden 2017

Smrtí mladého muže vyvrcholil minulý týden konflikt mezi hosty v žatecké pizzerii, po kterém na místě zasahovali městští policisté. Události jsme zrekapitulovali s Jitkou Votavovou z Romea. Server byl mezi médii jedinou organizací, která se hlouběji věnovala popisu tragických událostí. Někteří aktivisté upozorňují na to, že může jít o případ českého rasismu. Policie se k případu vzhledem k probíhajícímu vyšetřování zatím nechce podrobněji vyjadřovat.

Podle Policie České republiky šlo o náhlé úmrtí, které je podle předběžných výsledků pitvy bez cizího zavinění. Někteří lidé ale tvrdí, že zadržení a smrti muže předcházela potyčka, objevilo se dokonce tvrzení, že muž dostával rány do hlavy ještě v přítomnosti policie. Personál restaurace naopak říká, že muž byl do příchodu policie jen přidržován. Jak vypadaly poslední hodiny života šestadvacetiletého M. D., se pokusil co nejpřesněji zmapovat web Romea v článku s názvem Poslední hodiny před smrtí mladého Roma v Žatci.

„Mladík se předchozí večer zřejmě pod vlivem drog dobýval do cizího bytu na ubytovně v Lounech. Přivolaná policie ho odvezla do cely předběžného zadržení. Stěžoval si na bolesti břicha, proto byl převezen do nemocnice v Žatci. Rodiče si ho chtěli přijet vyzvednout,“ popisuje Jitka Votavová. Dříve než dorazili, byl ale M. D. za nejasných okolností propuštěn a pár hodin nato zmizel.

Podle některých svědectví se muž choval neadekvátně a agresivně vůči nemocničnímu personálu. Lidé v jeho okolí podle Jitky Votavové věděli, že bere drogy, neměl prý ale pověst agresivního člověka. Po několika hodinách byl viděn na nádraží v Žatci, kde se pokoušel nastoupit do autobusu zpět do Loun. „Neúspěšný pokus dostat se do autobusu zachytily na videu dvě mladé dívky,“ říká Jitka Votavová. „Muž se v něm nechová agresivně, naopak před řidičem autobusu utíká. Následuje pokus někam se upíchnout, než přijede další spoj do Loun. Z nádražní restaurace ho ale kvůli obtížnému chování bez agrese vyhodili. Zaměstnanec tohoto podniku tvrdí, že před restaurací v tu chvíli stálo auto Městské policie, do kterého se M. D. pokusil dostat. Lehal si dokonce na kapotu auta. Policie ale nic neudělala a odjela pryč.“ Až potom mladík vstoupil do pizzerie, ve které po potyčce umřel. Více si o incidentu, ke kterému se chystá několik pietních shromáždění, poslechněte v rozhovoru.

03731989.jpeg

Poslechněte si i vyjádření tiskové mluvčí Krajského ředitelství policie v Lounech Jaromíry Střelcové, které najdete v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.