Prošlé jídlo patří do banky

9. září 2013

„Máme nasmlouvané firmy, které nám dávají přebytky. Většinou jde o základní potraviny před vypršením trvanlivosti nebo nějak esteticky poškozené. My je pak rozdáváme neziskovým organizacím. Známe je, víme s kým pracují, jestli s dětmi, staršími lidmi, bezdomovci nebo opuštěnými matkami. Podle toho jim připravíme tašky nebo kartony s potravinami,“ představuje institut potravinové banky ředitel a zakladatel České federace potravinových bank Fabrice Martin-Plichta.

V Česku se prošlé potraviny ze supermarketů běžně vyhazují do kontejnerů nebo končí ve spalovnách. Všechny firmy podnikající na tuzemském trhu totiž musí v případě hmotných darů zaplatit patnáctiprocentní daň.

Fabrice Martin-Plichta žije v Česku přes 20 let, z rodné Francie si přivezl nejen okouzlující přízvuk, ale taky myšlenku potravinových bank. Ta do Evropy připlula v 80. letech ze Spojených států, kde mají potravinové banky padesátiletou tradici. „Rozhodl jsem se v Česku založit potravinovou banku v roce 2005, kdy už se v České republice usadily velké potravinové řetězce , ale taky se začaly ukazovat rozdíly mezi bohatými a těmi, kdo zůstali na okraji,“ říká ředitel České federace potravinových bank ve skladu pražské pobočky. Ta spolupracuje pravidelně s 90 organizacemi. Poptávka ale radikálně převyšuje nabídku.

„Není se čemu divit. Firmy, které nám darují potraviny, z nich musejí zaplatit daň z přidané hodnoty, ta je v Česku 15 %, tedy skoro nejvyšší v Evropě. I když si mohou svůj dar odečíst z daní, pořád jsou to pro ně náklady,“ popisuje absurdní situaci Fabrice Martin-Plichta. Sklady potravinové banky ročně projde mezi 150 a 300 tunami potravin. Jejich skladba se liší podle toho, komu jsou určené. Například před Vánoci je největší poptávka po sladkostech. V porovnání s tisíci kontejnery plnými jídla, které skončí každý rok ve spalovnách nebo na skládkách, jde ale v případě ročního výdeje pražské potravinové banky jenom o drobky z pomyslného krajíce.

02962344.jpeg

Podle doporučení Evropské komise by každá z členských zemí měla hmotné dary od daní osvobodit. Taková změna by naplnila i sklady českých potravinových bank. „Právě změnu legislativy vidím jako nejzásadnější krok, který je opravdu potřeba, který může všechno změnit k lepšímu,“ hodnotí současnou situaci Fabrice Martin-Plichta. Cílem České federace potravinových bank je jejich rozšíření do všech krajů, aby získali přístup k základním potravinám všichni, kdo je nutně potřebují. V současnosti najdete potravinové banky kromě Prahy ještě v Litoměřicích, v Liberci a v Ostravě.

autor: Susana
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.