Pryč s nevěstincem a zřídit trhy, co mají šmrnc. Tržnici v Holešovicích čeká změna. Co na to stánkaři?

23. srpen 2017

Památkově chráněná Holešovická tržnice je zvláštní místo. Vedle sebe tu léta stojí a fungují nevěstinec, vietnamské stánky, luxusní klub i alternativní divadlo. O tom, co s chátrajícím areálem bude, se mluví už dlouho. Nejnovějším příspěvkem do debaty je koncepce, kterou budou na podzim schvalovat pražští radní. Jak by měla tržnice vypadat podle těch, kteří v ní pracují a pravidelně ji navštěvují? Prý má být pro všechny, podobně se jmenuje i spolek aktivistů, který se o budoucí podobu tržnice zajímá – Tržnice všem.

Tržnicí zní zvuk z ampliónů, ohlášky slev a tipy na nejvýhodnější nákup. Najít něco v tomhle místě je ale skoro nemožné. Rozkládá se totiž na deseti hektarech a hned u vchodu se člověk zamotá v bludišti asijských stánků. Značení chybí stejně jako místa k sezení nebo úkryt před deštěm. Plány na budoucí využití jsou různé. Na tom, že dnes tržnice k návštěvě moc neláká, se ale shodnou všichni.

Podle nejnovější magistrátní koncepce by se měla opravit budova jateční burzy, která je téměř v havarijním stavu. Vietnamské stánky čeká přesun z venku do některé z hal. Představitelé města by také rádi, aby z tržnice, která je majetkem města, zmizel erotický klub. Ostatní nájemci, mezi kterými je velkoobchod s elektronikou, trh se zeleninou a ovocem, divadlo Jatka 78 a další, se o svůj provoz prý bát nemusí. Postupně by se tak z tržnice mělo stát místo, kde budou moct trávit volný čas rodiny s dětmi.

Kulturní jatka

„Rádi bychom, aby tržnice prošla faceliftem a aby ji navštěvovalo více lidí. Chtěli bychom jim nabídnout nejen nakupování, ale i kulturní vyžití,“ shrnuje představy městské části radní Lenka Burgerová. „Mělo by to být místo, kam jdete v neděli na oběd, pak si nakoupíte na trhu a večer si tu zajdete do divadla.“ Už teď se v některých halách konají jednorázové události a sídlí zde galerie Trafačka a divadlo Jatka78.

Divadlo Jatka 78. Představení Cirku La Putyka Airground hrané v rámci Venkovní scény v květnu 2017

I umělci rekonstrukci areálu vítají. Podle Blanky Čermákové z Trafačky je pro jejich galerii Holešovická tržnice ideálním místem. Vedle problémů, jakými jsou neekonomické vytápění nebo parkovací omezení, ji ale trápí nekoncepční rozvoj místa a chátrání celého areálu. Podobně situaci vidí i ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta „Do hal prší, nedají se vytopit, stav veškerých rozvodů je v havarijním stavu.“ V hale, kde divadlo sídlí, je nová kavárna i venkovní sezení, kde můžou unavení nakupující aspoň na chvíli spočinout, větší opravy ale nejsou možné. „Nájemce nemůže halu na vlastní náklady zásadně rekonstruovat, protože současný právní stav nedovoluje dlouhodobé nájmy,“ vysvětluje Kubišta.

Nespokojenost se současnou podobou tržnice byla také důvodem, proč vzniknul spolek Tržnici všem, který by rád zapojil veřejnost do debat o budoucnosti areálu. Zároveň chce tlačit na veřejnou správu, aby se stav tržnice zlepšil a aby v jejích prostorách zcela nepřevládly komerční zájmy. „Nelíbí se nám, že historicky cenné budovy chátrají, nebo jsou nevhodně upravovány. Vadí nám nevěstinec a stav hlavní ulice, která je zaplněna stánky. Nechceme, aby byla tržnice jen pro velké společnosti,“ dodávají Jiří s Jakubem.

Kam se stánky?

Nevzhlednost stánků mezi halami vadí všem. „Hlavní třída tržnice, která by měla být jejím centrem, je jimi tak zaplněna, že se tu dá sotva projít. Rádi bychom je přesunuli do některé z prázdných hal,“ říká Lenka Burgerová. Vietnamská komunita s tímto krokem ale nesouhlasí. „Před několika lety tu už podobný pokus byl, jedna z hal se vyzdobila asijskými motivy a stánkaři se tam přesunuli. Lidé ale chodili o hodně méně,“ vypráví mluvčí vietnamské komunity na Praze 7 Sabina Nguyenová. „Podle nás by měly stánky zůstat venku, v hale to nemá tu tržnicovou atmosféru, kvůli které sem lidé chodí.“

Pražská tržnice v Holešovicích

Její slova potvrzuje nepřímo i Jakub Polánka „Nedávno jsem tady narazil na úplně nové indické bistro, které vypadalo úplně jinak než ostatní stánky. Je z palet a vypadá docela dobře, tak jsem si říkal, že možná nejsou špatné ty stánky samy o sobě, ale jejich současná podoba.“ S výhradami k podobě stánku místní obchodníci souhlasí „My jsme pro přestavbu stánků – aby byly prostornější a hezčí. Ale do haly nechceme.“

Magistrát i městská část rozhodně o spolupráci s vietnamskou komunitou stojí. Vietnamští trhovci totiž tržnici do jisté míry zachránili, když v ní udrželi provoz i v časech, kdy byla většina areálu prázdná, shodují se všichni. „S vietnamskou komunitou velmi úzce spolupracujeme. Rozhodně chceme, aby tu stánky zůstaly, jen je podle nás potřeba změnit stávající situaci,“ vysvětluje stanovisko městské části Lenka Burgerová.

V říjnu se uvidí

O dalším osudu tržnice budou pražští radní rozhodovat v říjnu. Pak se uvidí, zda podpoří vizi, na které se shoduje Praha 7 i spolek Tržnici všem, jehož název hlavní přání doslovně vystihuje. „Areál by měl být přístupný všem lidem, aby si tu každý mohl něco najít, ať už je to gastronomie, větší i menší prodejci nebo kultura. Prostě aby tržnice mohla od rána do večera žít a sloužit Pražanům i turistům.“

Pražská tržnice v Holešovicích, budova bývalé burzy
Pražská tržnice v Holešovicích, budova bývalé burzy
Pražská tržnice v Holešovicích
Pražská tržnice v Holešovicích
Pražská tržnice v Holešovicích
Pražská tržnice v Holešovicích
Pražská tržnice v Holešovicích
autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.