„Rádio už dnes není jen od toho, aby se poslouchalo,“ říká expert na rádia budoucnosti

13. červen 2017

Radio Wave konečně s velkou slávou přešlo na DAB+. Jenže co to vlastně ten DAB je, jak funguje, jak se dá naladit a proč je to tak skvělá zpráva? V sobotu, v den otevřeného studia Radia Wave, nám to přišli vysvětlit editor webu digitalniradio.cz Lukáš Polák a expert na rádia budoucnosti Roman Kropáček ze společnosti RTI.

„Vše kolem nás je dnes digitální – televize, internet. Ale rádio je pořád ještě analogové, takže logicky musela vzniknout platforma pro digitální rádio. Vznik této platformy byl zahájen už v roce 1980 a došlo to tak daleko, že vzniklo digital audio broadcasting, tedy digitální audio vysílání,“ zahajuje rozhovor Roman Kropáček.

„Digitálně se vysílá už v řadě zemí. Norsko už dokonce analogové vysílání vypíná a nahrazuje ho digitálním. DAB+ je velmi populární také ve Švýcarsku, Itálii a Belgii, takže do budoucna se ukazuje, že buď digitální rádio to stávající analogové úplně nahradí, nebo minimálně v řadě zemí to bude zajímavý doplněk ke stávajícímu VKV vysílání,“ doplňuje Lukáš Polák.

„Výhody digitální platformy jsou v porovnání s FM velké. Dnes na FM už není místo, nemohou vznikat nové například žánrově oddělené nebo jakékoliv jiné stanice. Navíc DAB+ přináší samozřejmě spoustu multimediálních funkcí navíc. Rádio už dnes prostě není jen od toho, aby se poslouchalo,“ vysvětluje Kropáček.

Lukáš Polák a Roman Kropáček

„V České republice sice neexistuje plán na vypnutí VKV vysílání, ale digitální rádio je natolik zajímavou technologií, která rozšiřuje možnosti rádia, že by ji posluchači určitě neměli opomíjet,“ dodává Polák.

Jaké typy přijímačů DAB+ jsou dnes na českém trhu, v jakých cenových relacích se pohybují a co všechno umí, se krom mnoha dalších zajímavostí o digitálním vysílání a jeho budoucnosti dozvíte, když si pustíte celý rozhovor.

autor: Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.