Radio Wave dělá vlny a stěhuje se do nového studia: Zamávejte nám z Vinohradské!

11. duben 2016

Radio Wave slaví v letošním roce desáté narozeniny a také se stěhuje! Český rozhlas stanici nadělil velkorysý dárek v podobě nového vysílacího studia, za jehož originálním vizuálním provedením stojí architektonické studio pha.

„Způsob odbavování vysílání bude stejný a bude se lišit jen v drobnostech. Designově to vypadá trošku jinak, než na co jste byli zvyklí, základní princip – zapínání tlačítka ON/OFF, které jste měli nad klikou, je teď tady. Takže když to nesvítí, tak nevysíláte,“ otevírá školení pro moderátory v novém studiu Radia Wave vedoucí technické podpory Českého rozhlasu Jan Městka. Ostrý provoz propukl v proskleném vzdušném prostoru na rohu Vinohradské třídy a Balbínovy ulice 11. dubna.

 

Caaau! Otviracka novyho studia #radiowave xoxoxo <3 ;-)

Posted by Veronika Ruppert on Monday, April 11, 2016


Stavební práce v nárožním prostoru budovy Českého rozhlasu, kde původně sídlilo podlahové studio, začaly v září loňského roku. Jak poznamenává architekt Marek Deyl, projekt trval dohromady dlouhé dva roky. Samotný interiér pak na první pohled zaujme zlatočerným barevným řešením. „Barevnost vychází z korporátních barev Radia Wave. Inspirace je v tomto případě účelová, ale funguje, protože nám napomáhají původní dobové prvky samotného domu z 30. let,“ popisuje architekt Deyl a dodává, že studio je pomyslně členěno na dvě základní části, kterým vévodí organický prvek vlny a stůl s mixážním pultem. „Jedna je ta struktura, která symbolizuje vlastní vlnu toho studia. A pak ten zbytek, což je vlastně kubistická a velmi rovná forma fasády. To, co je pro mě na studiu zajímavé, je všechno, co není vidět a je skryté – všechny akustické prvky, akustické panely, blokové rezonátory, zdvojená podlaha,“ komentuje podobu interiéru Deyl, který je s výsledkem z většiny spokojen.

03605539.jpeg

„Vy se snažíte udělat to nejlepší, co v sobě máte. To, že tady je vlna, je jasné všem, protože to studio je Radia Wave. Bůh a současně ďábel je v detailu a to je potom těžké obhájit,“ dodává Deyl. Jedním z perných momentů zařizování studia bylo podle Jana Městky zasazování stolu do interiéru. „Stůl byl podstatně větší a jeho velikost se musela přizpůsobit prostoru, který tady vznikl po přidání všech vizuálních prvků.“ Masivní a atypický kus nábytku, který protíná celý prostor studia, jako by někdo teleportoval ze seriálu Star Trek. „Trvalo to zhruba dvanáct dní, každý kus se musel ručně pasovat zvlášť. Bylo to hodně běhání k pilce, fréze, hodně měření a propočítávání. Pak hodně práce na lakovně, povrchové úpravy byly stejné jako v autolakovně, jen se tam dával matný lak,“ popisuje postup výroby stolu truhlář Pavel Souček.

 
Křtíme nové studio, krájíme dort! #PodívejSeMi

Křtíme nové studio, krájíme dort! #PodívejSeMi.

Posted by Radio Wave on Monday, April 11, 2016

Na stojáka před rozhlasem, doma u obrazu v HD kvalitě nebo přes novou mobilní aplikaci, tam všude nás můžete poslouchat. A v sobotu 16. dubna s námi můžete otevření studia pořádně oslavit na Radio Wave Opening Session!

03605541.jpeg
03605826.jpeg
03605814.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.