Režisér Miroslav Bambušek: Nemá cenu se držet při zdi

1. červen 2016

„Nemá cenu se držet při zdi, když chcete dělat pořádné věci,“ říká divadelní režisér Miroslav Bambušek. Důkazem, že svá slova myslí vážně, je mimo jiné jeho unikátní autorská tvorba včetně aktuální inscenace PROMETHEUS.

PROMETHEUS je pokusem o návrat k duchovním kořenům Evropy, je pokusem o návrat k tomu, co je v našich kořenech silné a vroucí, je pokusem o návrat k tomu, co jsme ztratili nebo čeho jsme se vzdali ve jménu vlastního pohodlí a co nás činí dnes tak změkčilými a bezbrannými. Tak charakterizuje inscenaci, která vznikla přímo na míru pro prostor bývalé papírny ve Vraném nad Vltavou, kde dnes sídlí umělecký prostor Divus Perla, oficiální text.

„Inscenace je o skupině lidí, která se vydává na odlehlé místo v česko-německém pohraničí. Cílem jejich cesty je místo, kde má být jakýsi pramen. A neříkám, že to je pramen vody. Ten má vůdce této skupiny vyléčit. Má totiž rakovinu. A i když je bohatý, tak ví, že s touto nemocí mu žádné peníze nepomůžou,“ popisuje v hrubých obrysech děj inscenace Miroslav Bambušek.

Čtěte také

A proč jsou představitelé samí muži? „Náhoda to asi není. Dívám se kolem sebe, a jak vidím současné muže, tak se nestačím divit. Myslím, že současní muži by se měli trochu víc vzchopit. Myslím, že jsou spíš podobní dětem…,“ vysvětluje Miroslav Bambušek, proč jsou hrdinové hry muži. I když ženský element ve hře nechybí, protože je v ní přítomen v podobě Matky, Animy nebo Země, chcete-li.

Premiéra inscenace PROMETHEUS je 1. června, reprízy v prostoru Divus Perla následují 12., 19. a 20. června.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.