Setkání youtuberů jsou jako novodobé komunitní filmové festivaly pro náctileté

25. duben 2016
03614954.jpeg

Během filmového festivalu Finále Plzeň se konalo youtuberské setkání, které mělo propojit svět hvězd teenagerů a profesionálních filmařů. Mnozí youtubeři mají umělecké ambice a na podobných srazech promítají v pásmu na velkém plátně svá „premiérová videa“, která opravdu připomínají krátké, často žánrové filmy.

Po grandiózním přivítání jako na Oscarech, rozpačitých tanečních vystoupeních a promítání videí, která pro svoje fanoušky natočili mimo jiné Vaďák, Vidrail, Ati, Vláďa, NejFake, Carrie Kirsten, Blazer, Andy Coconut a Natyla, se na setkání youtuberů dostáváme ke zlatému hřebu pozdního odpoledne – autogramiádě. „Támhle je fotostěna, stoupnete si do fronty. Pak jdete k tomu youtuberovi a požádáte si o fotku nebo o podpis a většinou jsou hodní a splní vám to přání. Jsou milí a odpoví i na otázky,“ vysvětlují mi čtrnáctiletá Denisa a stejně stará Kačka. „Nejhezčí takový zážitek jsme měly s Denisem a Váďou,“ dodávají.

Na „Vaďáka“ se také obě přišly podívat. Jeho apokalyptický film s vizí vlastní, trochu děsivé budoucnosti je bavil. Anonymní skupina maskovaná zvířecími hlavami v něm v roce 2018, kdy už se youtubeři stali mainstreamovými hvězdami a ze všech webových stránek se směje Jirka Král, Vadima unese a chce za něj výkupné. Nakonec na něj spáchají atentát.

Filmovější videa se Denise i Kačce líbí víc než jen obyčejné vlogy a na komedii režírovanou profesionálem v hlavní roli s oblíbeným youtuberem by do běžného kina prý šly. Filmové youtuberské srazy se konají vždy na jaře nebo na podzim. Jede se šňůra po celé České republice: Praha, Brno, Jihlava, Plzeň, … Za jednu sezonu je navštíví až 6000 platících lidí – většinou náctiletých, ale často v davu vidíme i rodiče. Přihlásit svoje video může v podstatě každý skrze e-mail. Důležité je, aby mělo nějaký scénář, ať už jako krátký film, skeč, nebo vlog s konkrétním poselstvím. Mnohem důležitější než příběh je ale technické zpracování.

Čtěte také

Youtubeři milují filmové efekty, ti lepší často pracují s profesionálním zvukem. Inspirují se svými oblíbenými zahraničními filmy a hrdiny nebo fan fiction. Například Vidrail, vlastním jménem Adam Lysek, ve svém „příběhu sledujícím osudy teenagera jménem Alex, který se právě stěhuje – a když odnáší poslední krabici, která zbyla u něj doma, změní se mu celý život...“ vzdává poctu Harrymu Potterovi.

Fascinující je jak zpětná vazba, kterou mladí tvůrci na svoje díla dennodenně dostávají skrze komentáře pod videem, tak fakt, že fanoušci z jejich komunity mohou ovlivnit i to, co budou youtubeři točit. Videa promítaná v pásmu na srazu mají i běžné titulky, často se v nich už objevují i názvy produkcí. V jistém smyslu se YouTube proměnil na amatérskou filmovou školu, youtuberská setkání potom vlastně fungují jako novodobé filmové festivaly. Menší kina už tyto akce také hostí.

V Praze se jeden sraz konal například ve znovuotevřeném kině Dlabačov na Břevnově. „Přemýšlíme, že bychom tady pořádali pravidelné akce, máme pro to dobré zázemí,“ řekl Radiu Wave tamní provozovatel poté, co mu nadšené děti zaplnily hlediště do posledního místa. Přitom běžná média youtubery zatím stále registrují jen okrajově. Například o osmnáctiletém Lyskovi, jehož kanál odebírá skoro čtvrt milionu uživatelů, se z nich nedozvíme vůbec nic. Jediný „rozhovor“ s ním udělali jeho vlastní vrstevníci skrze platformu Ask.fm.

Čtěte také

V plzeňském prostoru DEPO2015 to i okolo osmé hodiny večerní hlučí. Děti utvořily několik front, případně nakupují merchandise – trička, gumové náramky nebo energy drinky. Sedmnáctiletý Martin a patnáctiletý Honza se rozhlíží. Martin na akci natáčí pro svůj vlastní kanál. Také by se rádi dívali na normální, klidně hodinu a půl dlouhé filmy se svými oblíbenci. „Pevně doufám, že se to jednou stane,“ říká Martin držící profesionální kameru na selfie sticku. Natáčí tutorialy o tom, jak používat programy na filmové efekty. Pro oba dva je tohle první youtuberské setkání. „Bylo to suprový, bomba!“ chválí si hodinu a půl dlouhé představení mladší Honza. Martinovi se nejvíc líbil Vidrail: „Jeho vlogy se mi líbí, jsou kvalitní obsahově i po audiovizuální stránce.“ Sám by se chtěl také zdokonalovat a trochu překvapivě jako nástroj vidí studium. „Asi bych chtěl zkusit začít nějakou školu, třeba Fakultu umění a designu Ladislava Sutnara,“ říká. Na filmové školy v Praze, Zlíně nebo Písku se ale netváří. „Úplně ideálně bych chtěl zůstat v Plzni.“

Čtrnáctileté kamarádky Barbora a Adéla už mají od svých oblíbenců podpisy z dřívějška, a to rovnou v trojím provedení. „Další už asi nepotřebujeme,“ smějí se. Každopádně třeba na televizní seriály ještě úplně nezanevřely, ačkoliv se na ně dívají téměř výhradně na internetu. „Koukám na Přátele nebo Teorii velkého třesku,“ říká Barbora. S tím zásadně nesouhlasí Martin: „Televize je out. Můj brácha kouká na Ohnivý kuře, jinak tam nic neznám.“

Pořadatelé těchto eventů tak našli způsob, jak vydělávat na obsahu, který je jinak dostupný v naprosto bezprecedentním množství na internetu. Počkali si, až se vyrobí „smetánka“, a z těchto áčkových youtuberů sestaví line-up, za kterým jsou celé rodiny ochotné jet i do jiného města a zaplatit několik stovek korun vstupného.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.