Skryté perly a další nákupní centrum. Nejzajímavější hradecká architektura

28. květen 2014

Historik architektury Marcel Pencák s architektem Ondřejem Lipenským jsou jedni z hradeckých průvodců, kteří se loni zapojili do místního Dne architektury. Na procházku po starých skvostech, které se dnes rozpadají, přišlo přes 200 lidí. V jejich výběru nejzajímavějších míst Hradce Králové pro Radio Wave jsou nové knihovny nebo lávka přes Orlici, a to i přesto, že město Kotěry a Gočára dnes není zrovna Mekkou současné české architektury.

Kromě existujících budov byla řeč i o novém projektu fotbalového stadionu a nákupního centra v jednom, který vyroste na místě stávajícího stadionu „U lízátek“.

Lávka přes Orlici
Lávku postavil architekt Mirko Baum, který učí na technice v Cáchách, je to legendární česká postava, která začínala v libereckém SIALU. Lávka je hodně technicistní, skoro steampunková, jako by vypadla z nějaké verneovky, je hodně mohutná, ale přitom odlehčená. Nebyla postavena na základě architektonické soutěže, ale přesto došlo k výběru velmi kvalitního architekta a povedlo se něco, co v Hradci nemá obdob – je to stavba neregionálního významu, byť je malá.

03131589.jpeg

Hradecké knihovny
V Hradci jsou dvě knihovny, které patří mezi významné zástupce dnešní architektury a obě byly postavené nedávno. Studijní a vědecká knihovna, která stojí na břehu Orlice u zimního stadionu, vznikla na základě soutěže, kterou vyhrál pražský ateliér Projektil Architekti, v minulosti postavil třeba Národní technickou knihovnu v Praze. Knihovna vznikla na netradičním půdorysu písmene X a stojí na okraji areálu, takže se stala živým centrem, místem setkávání, chodí tam spousta mladých lidí a konají se tam různé doprovodné programy. Netradiční architektura je tak doplněná i živým obsahem.
Ta druhá je městská knihovna, která vznikla v budově bývalé továrny Vertex, návrh vypracoval architekt a propagátor moderní architektury David Vávra. Vymyslel knihovnu, která se může velice dobře rozvíjet a už dnes slouží potřebám různých typů čtenářů, od nejmladších po nejstarší, je tam i kavárna, střešní terasa, vytvořil různá prostředí pro různé lidi, která působí mnohem živěji v porovnání se seriózním prostředím většiny knihoven.

03131588.jpeg

Budova Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje
Je na Ulrichově náměstí, což je hlavní funkcionalistické náměstí ve městě, poměrně mrtvé místo s rušnou vozovkou, dominují mu dva paláce a jeden z nich, ředitelství, je od Gočára. Je to zajímavá budova, i když na první pohled je trošku fádní – když se ale na ni člověk zaměří blíž, tak ona se v přízemí otvírá do ulice, jsou tam obchody a je výborně prolámaná, člověk se tam může třeba schovat před deštěm. Jsou tam i zajímavé detaily, třeba osvětlení, a když půjdete dovnitř, což jde docela snadno, i když to člověka nenapadne, tak hned za dveřmi je obrovská barevná vitráž od Josefa Kaplického (otec Jana Kaplického). S Gočárem spolupracoval i na kostele sv. Václava ve Vršovicích. Tahle vitráž je moc hezká, jsou na ní lidé, jak čekají na vlakové zastávce. Když jdete dál od vitráže, tak se dostanete do takového atria, kde jsou pavlače spojené můstky a podlaha z luxferů. Jinak je ten prostor úplně prázdný, ty paláce jsou dva, ale druhý z nich není přístupný, toto je ale pro fanouška architektury jeden ze skrytých zážitků.

03131590.jpeg

Obchodní dům DON
DON byl postavený na začátku 70. let a nachází se na Gočárově třídě, která dnes trochu trpí nedostatkem života, patří do vlny moderních a netradičně řešených obchodních domů, kterých u nás bylo postaveno víc, třeba pražská Kotva nebo Máj. Tento hradecký obchodní dům je zajímavý tím, že má netradičně řešenou fasádu, prosklení má zachováno jenom v parteru, zatímco zbytek budovy je obložen keramickým obkladem – ten je výtvarně řešený, jsou na něm reliéfy.

Čtěte také

Stadion v Malšovicích
Kolem tohoto místa teď vznikly spory, které rozdělily veřejnost na dva tábory: jedná se o záměr města postavit velký všesportovní stadion spolu s obrovským nákupním centrem. Z pohledu architekta a urbanisty je to na první pohled skoro až nesmyslné, protože tam jsou nedaleko už dvě obchodní centra, dojdete k nim asi za deset minut. Navíc je to místo v ochranném pásmu městské památkové rezervace, je tam také už dost těžká dopravní situace a v přilehlé čtvrti skomírá pár posledních obchodů, které takhle asi dostanou poslední ránu z milosti. Od 70. let zdobí starý stadion čtyři sloupy s osvětlením, které dostaly podle svého tvaru přezdívku „lízátka“, je to takový symbol města, který je vidět ze všech stran, myslím, že ochudit město o tuhle známou věc by byla dost škoda.
(Zastupitelstvo Hradce Králové po zaznamenání tohoto výběru rozhodlo stavbu nového stadionu s nákupním centrem schválit.)

03131600.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.