Současný islám prochází obrovskou krizí hodnot, říká arabista Kropáček

25. říjen 2016

Minulý víkend pořádala Česká křesťanská akademie další ročník konference Fórum dialogu. Tématem letošního setkání byla Křesťanská identita a demokratická kultura v měnící se Evropě. Jedním z panelistů byl i arabista profesor Luděk Kropáček z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Jak vypadá vzájemné vnímání světa křesťanství a islámu? Opírá se učení Islámského státu o základy vycházející z Koránu? A proč podle profesora Kropáčka prochází islám obrovskou krizí hodnot.

Když kázal Issa

„Muslimové hovoří o Ježíši s úctou, pokládají ho za významného proroka, ale jenom jako člověka. Jeho panenská matka Marie je pak v Koránu citována hned dvacet šestkrát. Muslimové ale neuznávají Ježíšovu vykupitelskou úlohu. Podle islámu nebyl Boží syn a nezemřel na kříži,“ říká o obrazu Ježíše Krista v Koránu profesor Luboš Kropáček. Pro úplnost dodejme, že Ježíš v Koránu vystupuje pod jménem Issa, respektive Issa ibn Maria, tedy Issa, syn Marie.

Luboš Kropáček upozorňuje i na zajímavý počáteční vztah křesťanství a islámu. „Z počátku pohlíželi křesťanští teologové na islám jako na křesťanskou herezi, tedy bludné kázání o Ježíši Kristu. Islám se ale brzy projevil jako velice expanzivní a svébytné náboženství.“

Lidé knihy

„Židé a křesťané jsou v Koránu shrnováni pod společné označení ‚Lidé knihy‘. Podle muslimů i oni věří ve stejného boha, Alláha, ale pokazili jeho kázání, které posílal dříve. Klasický islám říká, že mají být vyznavači křesťanství a islámu tolerováni. Tento respekt pak byl skutečně v rámci islámské říše uplatňován,“ říká Luboš Kropáček.

03516195.jpeg

Krize hodnot

„V islámu se objevily proudy, které sází na násilí. V Koránu najdou několik míst, o které opřou své učení, že je možné násilím vytvářet ideální islámskou společnost. Ale i v Koránu se mluví o tom, že není možné o víře přesvědčovat násilím. Islám je tímto násilím hrozně rozpolcen. Nejvíce ohrožení jsou mladí muslimové v Evropě, které se nepodařilo integrovat, jsou frustrovaní a radikální islám pro ně představuje jisté východisko,“ pokračuje Luboš Kropáček.

Čtěte také: Hergot! se sekulární muslimkou Zilkou Spahič Šiljak: Islám by neměli interpretovat jen muži

Je možné překonat současnou krizi islámu? Patří solidarita mezi muslimské hodnoty? A je vůbec možný dialog mezi jednotlivými náboženstvími? Poslechněte si celý rozhovor s profesorem Lubošem Kropáčkem a dozvíte se víc.

autor: Martin Ocknecht
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.