Squatteři: Praha je skanzen plný mrtvých domů

6. září 2013

„Většina lidí v tom vidí partu budižkničemů, který vlezli do soukromýho objektu a nemají tam co dělat. Už si ale neuvědomují, že ty baráky nikdo nevyužívá a jsou zbytečně prázdný,“ popisuje Eliška M. jeden z impulzů víkendového obsazení chátrajících domů v Praze. Magistrátní instituce se brání tím, že nemají jak nezodpovědné majitele trestat, odborníci nesouhlasí a kritizují laxnost úřadů. A památky chátrají dál.

„Vidíte ten výhled, to by bylo krásný bydlení, to je úplnej zámek tohleto,“ prochází se mnou bodrý člen ochranky chátrající, památkově chráněný palác ze 16. století na pražském Pohořelci. Ten v sobotu a v neděli ožil Vzpomínkami na budoucnost. Happening připomněl 20 let od vzniku legendárního pražského squatu Ladronka a vyjádřil protest vůči bytové politice města, spekulacím s objekty a jejich stavu. „Lidi v zimě mrznou, nemají kam jít. Kdyby majitelé těch prázdných domů alespoň přes zimu domy poskytli, tak tu ročně nemusí umírat na ulici desítky lidí,“ vysvětluje jeden z hlavních impulzů akce jedna z účastnic Eliška M.

02960428.jpeg

Místo zdevastovaných historických objektů by podle ní mohla vzniknout centra sociálního bydlení nebo komunitního rozvoje. Její ideály ale hatí realita. Podle radního pro kulturu Václava Novotného (TOP 09) chybí nástroje, jak nezodpovědné majitele trestat. „Odbor památkové péče může majiteli dát pokutu, ta může dosáhnout statisíců, stavební úřad městské části může na své náklady odstranit havarijní stav a pak se částky domáhat na majiteli, třetí možností je vyvlastnění, s tím by ale byly spojené vleklé soudní spory,“ vysvětluje Novotný. Podle Jakuba Bachtíka jsou ale zmiňované možnosti dostačující a problém je trochu jinde.

02960452.jpeg

„Jde o to, aby městské úřady chtěly věnovat zdevastovaným památkám energii, peníze a vyvinuli snahu dotáhnout proces dál. Současný stav kompromisní tolerance, kdy se investorovi dá pokuta a přihlíží se tomu, jak domy padají, samozřejmě nic nezlepší,“ zamýšlí se Jakub Bachtík. Optimismem ale nešetří vedoucí odboru památkové péče pražského magistrátu Jiří Skalický. V Praze jsou podle něj domy, které vypadají zchátrale, odbor ale činí vše potřebné dle zákona a za posledních dvacet let jsou vidět změny. „Jsou tu investoři, kteří od začátku chodí konzultovat svoje záměry, a my se snažíme, abychom jim vyšli co nejvíc vstříc a bylo to ku prospěchu Praze.“ Podle Jakuba Bachtíka se ale Praha stává skanzenem mrtvých domů a fasád, za kterými nikdo nežije.

autor: Susana
Spustit audio