Studentský projekt ArtSpotting mapuje pražský streetart

28. leden 2015

ArtSpotting je projekt skupiny studentek a studentů Arts Managementu na VŠE. Na webu artspotting.cz najdete interaktivní mapu Prahy, na které je v současnosti vyznačeno asi třicet streetartových děl ve veřejném prostoru a další každým dnem přibývají.

„Úplně nehraje roli, jestli se jedná o legální nebo nelegální streetart. Jde nám o to, aby v mapě byly věci, které nějakým způsobem obohacují a oživují veřejný prostor. Zároveň by to ale měla být díla, která jsou srozumitelná i pro běžné lidi. Proto třeba nechceme do mapy zařazovat tagy a graffiti, protože ty dokážou rozklíčovat převážně lidi zevnitř určité komunity, ale ne ti, kteří stojí vně,“ vysvětluje jedna ze zakladatelek projektu Nicole Princlová.

V současné době na ArtSpotting nemůže přidávat streetartová díla každý, ale jen administrátoři webu. V plánu je ale vybudovat nové webové rozhraní, přes které by mohl databázi pražského streetartu doplňovat každý, kdo by o to měl zájem. V blízké budoucnosti by taky měla začít fungovat stejnojmenná mobilní aplikace pro smartphony.

03302743.png

„Zatím mapujeme pouze Prahu, ale už se nám přihlásil jeden nadšenec, který by chtěl něco podobného rozjet v Plzni. Taková moje utopická představa je, že by nakonec ArtSpotting mohl fungovat ve většině českých měst, ale to samozřejmě ukáže až čas,“ dodává Nicole. Své tipy na streetart ve svém okolí nebo nápady, jak by se projekt mohl dál rozvíjet, můžete do doby spuštění nového rozhraní posílat autorům projektu přes web nebo přes profil ArtSpottingu na Facebooku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.