Těžký úděl náplav v Praze aneb Pražákem se musíš narodit

6. březen 2015

„Hned na úvod je zajímavé zmínit pár čísel. Podle výsledků posledního sčítání lidu žije v Praze pouze 52 % rodilých Pražanů. To znamená, že 48 % obyvatel hlavního města se tady nenarodilo, a můžeme je tedy nazývat náplavy. Na stereotypy, které někteří Pražané vůči lidem z jiných měst mají, to hned vrhá jiné světlo. S nadsázkou se dá říct, že náplavy, které se přistěhují do Prahy, to mají se svou identitou dost těžké,“ vysvětluje pan Lampa ze sdružení Brakfest, který měl v únoru v prostoru NoD přednášku na téma stereotypů, které Pražané mají vůči lidem, kteří se do hlavního města přistěhují, a naopak. Šlo o další akci z letošního cyklu večírků Centra pro studium populární kultury se souhrnným názvem Rok mezi městem a venkovem.

„Člověk třeba přijde do Prahy studovat, město se mu zadře pod kůži, a když se vrací domů na prázdniny, tak mu často věci, na které si v Praze zvykl, chybí. Jeho kamarádi a známí v rodném městě to vnímají. Někdy už jsou předpojatí a svého spolurodáka mají tendenci vnímat s jistým despektem jako Pražáka. Naše náplava se potom po prázdninách vrací do Prahy s pražáckým cejchem, ale tady zjišťuje, že rodilí Pražáci se na ni pořád dívají jako na náplavu,“ popisuje humorná úskalí lidí, kteří se přestěhují do hlavního města pan Lampa.

Stereotypy a vzájemné předsudky Praha versus venkov prý s oblibou používá a zneužívá reklamní průmysl: „Všechno, co má nějaký emoční potenciál, se dnes nějakým způsobem využívá v marketingu. Stereotypy a předsudky taky. Třeba jisté moravské pivo před několika lety operovalo v reklamě se stereotypem, že všichni Pražáci jsou líní a nic neumí. Tenkrát to myslím shrnuli větou o tom, že všichni líní cajzli se zdekovali do Práglu. Nejmenovaná likérka se zase v jedné kampani pokoušela udělat ze zeměpisného označení Pražák sprosté slovo. Podle autorů té reklamy se totiž jako Pražák může chovat každý, i když je třeba z Aše. Tím chovat se jako Pražák samozřejmě mysleli být slušně řečeno nevychovaný,“ popisuje Lampa.
Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka