Uprchlíci jsou lidé jako my a teroristé jsou lidé bez srdce, říkají ocenění dobrovolníci

23. listopad 2015

„Teroristé k nám lítají první třídou, nepotřebují se vláčet pěšky z Řecka. Oni plní úkol a tohle je zbytečné riziko. Uprchlíci přicházejí s igelitkou a dítětem v náruči. Jsou to lidé jako my, neříkejme jim uprchlíci. Skoro to totiž působí jako nějaký nový živočišný druh – uprchlík. Ale za chvíli můžu někam utíkat i já. Musíme za těmi lidmi vidět především sebe,“ hovoří o osobní zkušenosti s migrujícími Anežka Polášková.

Anežka je aktivistka a patří mezi ty, kterým premiér České republiky Bohuslav Sobotka (ČSSD) poděkoval 17. listopadu. Stalo se tak na setkání právě s dobrovolníky a zástupci organizací a církví, kteří v současné migrační krizi poskytují humanitární pomoc běžencům. Mezi pozvané patřila také alžírská migrantka Sarra Kerbane a ekolog a aktivista Jan Piňos.

„Překvapila mě osobní a politická statečnost premiéra Sobotky. Ve stejné době, kdy na Albertově mluvil prezident s největšími odpůrci uprchlíků, nás přijal. Důležité bylo, že se to stalo 17. listopadu. Já jsem revoluci připravoval a aktivně se jí účastnil. Odkaz občanské společnosti je pro mě nesmírně důležitý. To, co vznikalo v Bapske a na dalších místech, jsou právě zárodky krásné občanské společnosti,“ říká Jan.

Čtěte také

„Myslím si, že premiér vrátil uprchlíkům, dobrovolníkům a jejich zastáncům naději. Třeba by vláda mohla v budoucnu udělat více. Politici nezvládají ani detenční tábory. Lidé z nich odcházejí traumatizovaní a chtějí z České republiky rychle pryč. Je to pro ně horší než vězení,“ říká Sarra, která hovoří několika jazyky, mezi které patří i arabština. Nejenom proto uprchlíkům pomáhá.

Více se dozvíte v našem rozhovoru.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.