USE-IT: Najdeš svou oblíbenou hospodu?

30. červenec 2012

Pokud jste někdy hostili zahraniční návštěvu, určitě jste jí dali pár tipů, kam vyrazit a jakým místům se naopak vyhnout. Na stejném principu staví turistická mapa USE-IT, jejíž obsah sestavují přímo obyvatelé Prahy. USE-IT se dočkala po roce od vzniku druhé verze.

USE-IT vás nezavede na Karlův most nebo do Zlaté uličky, ale ukáže Prahu takovou, jak ji vidí a znají místní. Cíl je vyvést návštěvníky z turistické bubliny a ukázat město jinak.

Vedle stovky tipů z oblasti kultury, hudby, architektury a gastronomie sestavili lidi z USE-IT i netradiční procházkové okruhy. Trasa Hidden ukazuje Prahu pasáží a míst, která využívají místní, aby unikli turistickým davům, Memory vede skrze tradičnější lokace, které kloubí období druhé světové války a totality. Zavede vás mimochodem třeba na Nuselský most nebo na zahrádky na Letné.

USE-IT mapa si debut odbyla už v loňském roce v pětatřicetitisícovém nákladu. Letos se počet map distribuovaných do hostelů, univerzit a mezi couchsurfery zvýšil na 50 000. Druhá verze vedle grafiky vyměnila více než třetinu doporučovaných míst a Prahu představuje pomocí legend tradičních – o Hladové zdi, Janu Žižkovi – i moderních – o kráteru ve Stromovce nebo knihovně Jana Kaplického.

02685826.jpeg

Neziskový projekt self-made mapy je prací několika mladých lidí, kteří se inspirovali nápadem z Belgie. Oproti Lonely Planet průvodcům, které může USE-IT připomínat, sestavují doporučení lokálové, nikoliv cizinci, kteří v místě pobyli jen nějaký čas. Pokud vás projekt zaujal, můžete sami autorům přispět svými tipy pro příští generaci mapy. Stačí mrknout na web nebo se zastavit v novém infocentru v Trojanově 3, kde je otevřeno po odpoledních celé léto.

USE-IT už se rozšířil i mimo Prahu. V červenci měla premiéru mapa Ostravy a do konce prázdnin se podle ní projdeme i v Plzni. Příští rok budou následovat Olomouc, Brno, České Budějovice a Český Krumlov.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio