Úspěšné české start-upy ve světě: Rekola a BlindShell

25. září 2014

O cestě do kalifornského ráje nerdů a podnikavců jsme mluvili s autory českých projektů Rekola a BlindShell. S čím jeli na konferenci Socap a co jim prezentace v zámoří přinesla? Do čtvrtečního On Air se na rozhovor stavili Daniel Novák s aplikací BlindShell pro nevidomé a Vít Ježek z organizace Rekola.

Odvezli si hlavně spoustu inspirace a podnětů „ Mám plný šuplík vizitek, začínám se jím pomalu probírat a kontaktovat lidi, které náš projekt zaujal,“ říká Vít Ježek z bikesharingového projektu Rekola. Podle Daniela Nováka z BlindShell bylo na konferenci Socap zajímavé mimo jiné to, že nerozlišuje mezi neziskovými, sociálními a komerčními projekty: „Jde hlavně o to, jestli váš projekt nějak zlepšuje život lidí, jestli je vaším hlavním cílem dobrá věc.“

BlindShell je aplikace, která umožňuje lidem s poškozeným zrakem a nevidomým snadné intuitivní ovládání dotykových telefonů se systémem Android. Rekola je projekt zaměřený na komunitní sdílení kol. Poznáte je podle růžové barvy a potkat je můžete v ulicích Prahy, Olomouce, Pardubic a dalších českých měst.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.