V Africe otevřeli první kliniku, která pomáhá od závislosti na internetu

17. říjen 2016

Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách není v České republice ničím novým. V Africe je to ale jiné.

V mnoha zemích Afriky dochází k plošnějšímu rozšíření internetu až v posledních několika letech. Možnost vysokorychlostního připojení s sebou ale přináší i stinné stránky – závislost. V Alžírsku se proto skupina psychologů a specialistů rozhodla vytvořit speciální oddělení, jehož činnost by směřovala k léčbě závislosti na moderních technologiích, především pak v boji proti „magické modři“ – tedy Facebooku. V severní Africe tuto oblíbenou sociální síť využívá přes 9 milionů obyvatel. Podle serveru Al Jazeera je klinika první svého druhu nejen v Alžírsku, ale i v celé Africe.

Dostupnost připojení v Africe

Alžírsko má v současné době necelých 38 milionů obyvatel. Podle poslední zprávy o stavu připojení ve světě (State of Broadband Report) necelých 40 % Alžířanů využívá internet. Sousední Tunisko je na tom o něco lépe, k internetu se dostane téměř polovina obyvatel. Není překvapením, že nejhorší stav připojení je v zemích Afrického rohu – v Somálsku a Eritrei. K internetu se dostanou necelé 2 % lidí.

Závislost trápí hlavně mladé

K problému se závislostí na internetu v Alžírsku přispívá také silná nezaměstnanost mladých lidí. Přestože ta za poslední rok klesla, stále zůstává čtvrtina lidí pod 24 let bez práce. Adiktolog Djamel Berkat z kliniky Bachir Mentouri k tomu dodává, že pro mladé lidi je internet místem, kam mohou utéct před realitou. Nová klinika ale není limitována věkem pacientů. V současné době se tam ze své závislosti léči lidé od 15 do 40 let.

Léčbu na klinice zajišťuje řada psychoterapeutů, kteří využívají možnosti skupinových i individuálních sezení, meditace nebo i terapie hudbou. Nový program na klinice Bachir Mentouri funguje od května letošního ruku a je financován alžírskou vládou.

autor: Tereza Liepoldová
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.