V anglickém Croydonu zavedli Airbnb pro lidi, kterým hrozí bezdomovectví

5. prosinec 2016

Pronajímat část bytu přes Airbnb je pro mnohé především možnost, jak zužitkovat nevyužívané prostory a přivydělat si na nájem. Radnice anglického města Croydon však nedávno představila nápad, jak myšlenku Airbnb přetvořit v sociální podnikání. Spustila totiž platformu, přes kterou mohou obyvatelé města nabízet části svých bytů k pronájmu jednotlivcům nebo rodinám, kterým hrozí ztráta domova.

Croydon, město v jižním Londýně, nemělo nikdy dobrou pověst. Jeho ulice plné strohé betonové architektury jsou synonymem pro chudobu a vysokou kriminalitu. Bylo to právě tady, kde během letních nepokojů v roce 2011 docházelo k největšímu rabování. V několika posledních letech se ale charakter Croydonu rychle mění. Začaly do něj proudit masivní investice a z dělnické čtvrti s převažující přistěhovaleckou populací se má stát londýnské Silicon Valley. S příchodem kreativního průmyslu a postupným přerodem v technologickou čtvrť se opakuje scénář, který potkal už řadu podobných čtvrtí v mnoha městech světa – vzrostl zájem o nemovitosti, který vyšponoval ceny nájmů a skokově snížil dostupnost bydlení. Croydon se proto dostal do situace, kdy čím dál víc místních obyvatel balancuje na hraně ztráty střechy nad hlavou. Statistiky z roku 2014 mluví až o 2 500 takových rodinách, což je ve srovnání se zbytkem Anglie několikanásobné číslo.

Ve snaze předejít situaci, kdy by se velké množství lidí ocitlo na ulici, přišlo vedení Croydonu s neobvyklým nápadem. Nechalo se inspirovat stále populárnějším serverem Airbnb a spustilo projekt, který se snaží lidi ohrožené ztrátou bydlení krátkodobě ubytovat u jiných obyvatel města. To by jim mělo umožnit překlenout nejtěžší období hledání nového obydlí. Projekt je teprve v plenkách – v počáteční fázi počítá s deseti hostiteli, kterým bude ze speciálního rozpočtu vyplácet 20 liber za poskytnutí dvoulůžkového pokoje na jednu noc. Za jednolůžkový pokoj by hostitel dostal 15 liber a za třílůžkový 25 liber. Pokud se systém osvědčí, bude spuštěna webová aplikace a ubytovávání by se mělo výhledově rozvinout do podoby sociálního podnikání. To už běžně funguje například v chráněných dílnách nebo nízkoprahových kavárnách.

03756995.jpeg

Croydon se projektem rozhodl řešit především současnou neudržitelnou situaci, za které musí část lidí ohrožených bezdomovectvím ubytovávat v hostelech. Nemá totiž dostatek vlastních sociálních bytů. Řešení pomocí hostelů je přitom nevýhodné pro obě strany. Pro město je velmi drahé a klientům, mezi které často patří matky samoživitelky nebo rodiny s více dětmi, neposkytuje téměř žádné zázemí. Přesto bylo město v posledních letech nuceno lidem v nouzi zajišťovat bydlení tímto způsobem, a to někdy až na více než půl roku. Podle britské legislativy je to přitom povoleno maximálně na šest týdnů. Od projektu si radnice slibuje především to, že by se klienti nemuseli stěhovat do hostelů daleko od svého původního domova. Naopak by v ideálním případě mohli být ubytovaní v částech města, kde doposud bydleli, a tím pádem by nouzové stěhování tolik nenarušilo jejich sociální vazby. Integrace po návratu k normálnímu bydlení by pak měla být o to snazší. To platí zejména pro rodiny s dětmi, kterým je služba primárně určena. Také samotné bydlení u lidí, kteří část svého bytu projektu sami nabídnou, by mělo klientům poskytovat o něco větší zázemí než prostředí anonymního levného hostelu. Radnice navíc případné nájemce láká na to, že se poznají s lidmi z jiného sociálního prostředí, které by jinak nejspíš nepotkali.

Už z marketingového newspeaku, kterým radnice propaguje svůj nový nápad, se dá odtušit, že má i své problematické aspekty. Croydonu se nedá upřít snaha o kreativní vypořádání se s krizovou situací, které odstraňuje některé nedostatky dosavadní praxe. Za tu se na něj ostatně snášela dlouhodobá kritika. Přesto se dá ubytování podobné Airbnb stále považovat za formu hostelového ubytování. Daleko důležitější ale je, že v kontextu dravé gentrifikace nová aplikace vzbuzuje dojem hašení převrhnuté svíčky, když dávno hoří celý dům. Pokud bude i nadále klesat dostupnost bydlení, situaci nezachrání ani „Airbnb pro lidi bez domova“. To má ale i jedno zásadní pozitivum. Do řešení problematiky bezdomovectví se snaží zapojovat komunitu, což může být cesta k udržitelnosti.

Podle manažera projektu Pancho Lewise má nový croydonský systém ambice stát se časem globální aktivitou. Není ovšem jediný, v Austrálii letos vyhrál soutěž sociálních inovací Smart Seeds tým, který vyvíjí aplikaci založenou na podobných principech. Dokonce jí dal stejné jméno, jako má ta v Croydonu – Fair BnB.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka