V bývalém dolu Hlubina v Ostravě vznikne první česká kreativní čtvrť

23. duben 2014

Kulturní čtvrť uprostřed města. Práce na projektu, který u nás velikostí a rozmachem nemá obdoby, skončí letos v prosinci. Budovy v areálu bývalého dolu Hlubina se změní na výtvarné i filmové ateliéry pro profesionály i začátečníky, dílny nebo zážitkovou jídelnu. Živo je tady už teď, během Týdne v Ostravě tu svoji Live Session pořádalo Radio Wave.

„Ulice, do které přijdete a zažijete od kultury přes umění po nějakou zábavu a zase jdete dál,“ definuje novou Hlubinu David Pacult, jeden z hlavních postav týmu Provoz, kterému se na oživení dolu podařilo dostat peníze z fondů Evropské unie. Smyslem je v pěti budovách za branou dolu, které obklopují šišaté náměstíčko, vytvořit ideální podhoubí pro každého, kdo chce začít s uměním nebo jakýmkoliv řemeslem. V obřím areálu dolu z poloviny 19. století bude místo i na denní a noční klub, kavárnu, rezidenční prostory pro zahraniční umělce, workshopy i festivaly.

03107935.jpeg

„Na začátku roku 2013 jsme uklidili, protože tady ta budova byla 20 let zavřená, takže jsme zametli, vysáli, konkrétně jenom prachu tu byla jedna celá popelnice, takže tuna prachu. Pozvali jsme svoje známé a dobrovolníky, což dopadlo hodně dobře – bylo to super v tom, že se celá ta budova zprovoznila za jeden víkend,“ popisuje David v budově, které se podle jejího původního účelu říká Nové koupelny.

„Tady byly vany, takže spíš prostor pro smetánku, vedle, kde jsou sprchové kouty, to spíš vypadá jako v Osvětimi,“ vysvětluje v prvním patře, jehož různé místnosti byly určeny pro hygienu horníků i vedoucích technických pracovníků a administrativy, kteří se při očistě neměli mísit. „Tady chybí panel, kde byly uložené takové kotvičky, každý horník měl svoje číslo, podle toho čísla si spustil svůj hák, na to si dal čisté oblečení a šel dál do těch koupelen, kde měl to špinavé.“

„Tohle je pokračování těch koupelen?“ ptám se ve velké místnosti, která by neudělala ostudu v artovém hororu. Právě tady hráli na koncertě Radia Wave No Distance Paradise a The Prostitutes. „Jasně, tady už měli ty špinavé mundúry, využíváme to jako divadelní sál, kinosál, měli jsme tady staré pětatřicítky projektory nebo tu byly taneční akce.“

Nové koupelny projdou rekonstrukcí až ve druhém kole, do konce tohoto roku má nejprve přijít na řadu skupinka okolních budov – staré koupelny, průběžná jídelna, trafostanice, MTZ a kompresorovna. „Téhle budově se říká MTZ, tady bude Cineporto – kinosály, open officy pro kompletní filmovou produkci, takže člověk může přijet, natočit film a rovnou v profesionálním kinosále odpromítat, nevím o jiném místě, kde by to takhle fungovalo,“ říká David.

03107938.jpeg

Kompresorovna bude zastřešovat ostravský fab lab, open source dílny, které fungují na základě sdílení informací a technologií, jako jsou 3D tiskárny, lasery nebo CNC frézy. „Konkrétní příklad: jeden klučina chtěl navrhnout auto, tak dal hlášku a z celého světa se mu ozvali inženýři, elektrikáři, strojaři. Jeden byl v Asii, jeden v Evropě, jeden v Americe, tak jak vyřešit ten problém, že potřebujeme všichni dělat na jedné součástce? Právě díky 3D tiskárnám, všichni si vytiskli jeden díl a dělali na tom, došlo to až tak daleko, že postavili auto a teď ho prodávají,“ uvádí David příklad, jak fab laby fungují. „To je jenom jeden z příkladů, měly by se tady dělat asi menší věci, ve spolupráci s Vysokou školou báňskou, mladí inženýři, kteří chtějí vyvíjet, ale nemají kde, můžou přijít k nám a tady začít.“

Podobně bude pro kuchaře a číšníky fungovat zážitková jídelna, kde se každý týden bude pod vedením jiného kuchaře vařit jiná cizokrajná kuchyně.

Tým Provozu vyhlašuje na množství dílčích prací a nápadů soutěže, momentálně na jejich webu najdete inzerát na nejlepší nápad na opravu staré kašny a úpravu vstupní brány, která by měla skončit jako steampunkový kousek. Zatím největší stopu tu nechala dvojice umělců Artur Magrot a Alessandra Svátek, kteří nedávno malovali na obří tovární stěnu. „Vysoutěžili jsme spoustu hektolitrů barvy, nenapadlo nás nic lepšího než si vybrat budovu a udělat výzvu, že potřebujeme nějak pomalovat zeď. Ten obrázek dole – to je uhlí a ten přerod v noční motýly je vlastně přerod naší Hlubiny, kdy se z toho těžkého industriálu stává něco lehkého, kreativního, ladného. Nám se to líbilo i tím, že je to jen bílá barva, decentní kérka na budově,“ uzavírá David Pacult.

03107777.jpeg

Kompletně bude projekt Provoz Hlubina fungovat od začátku příštího roku, malovat na zdi v okolí se tu ale zase bude už 1.května. Prázdných ploch tu zbývá hodně, kromě vysoké tovární zdi zatím pokrývají malby jen podchod, kterým se k Hlubině přichází, v tom najdete mezi bizarními postavičkami i podivného plešouna, který v bublině shrnuje hlavní zprávu nové Hlubiny: „Make your city a better place to live.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.