V Mexiku byl zavražděn další z laureátů „ekologické nobelovky“

20. leden 2017

Necelý rok po vraždě honduraské aktivistky Berty Cáceres byl v Mexiku zastřelen další laureát Goldmanovy ceny Isidro Baldenegro López, vůdčí osobnost hnutí proti masivnímu odlesňování v severomexické oblasti Sierra Madre. Bylo mu 51 let.

Isidro Baldenegro López zemřel na následky střelných zranění 16. ledna. K vraždě došlo v domě jeho příbuzných jen několik hodin poté, co se vrátil do své rodné komunity Coloradas de la Virgen z několikaletého exilu. V něm setrvával i se svou rodinou kvůli výhružkám smrtí. Čelil jim kvůli svým ekologickým aktivitám, kterým se věnoval od roku 1993.

Baldenegro, který se živil jako farmář, získal v roce 2005 prestižní Goldmanovu cenu za nenásilnou kampaň proti odlesňování horského regionu skrývajícího nejrozmanitější ekosystém na světě, domov 26 ohrožených zvířecích druhů. Jako lídr původních komunit národa Tarahumara žijících v oblasti Sierra Madre od roku 2002 organizoval sérii blokád a pochodů, které pomohly přesvědčit mexickou vládu, aby alespoň dočasně zastavila těžbu dřeva. Tyto aktivity však komplikovaly obchody kriminální síti, která měla na těžbě zájem, to byl patrně důvod, proč Baldenegro v roce 2003 skončil ve vězení. Základem pro uvěznění byla falešná obvinění z přechovávání zbraní a drog. Díky mezinárodní kampani byl ale po patnácti měsících propuštěn. Později byl kvůli výhružkám nucen své veřejné aktivity utlumit.

03785111.jpeg

Útok, ke kterému došlo v neděli večer, López přežil, vzhledem k devítihodinové vzdálenosti komunity Coloradas de la Virgen od nejbližší nemocnice však svým zraněním následující den ráno podlehl. Podle svědků na něj vystřelili lidé napojení na vrahy dalších domorodých aktivistů v regionu. Vražda proto vzbudila neklid mezi ochránci přírody a lidských práv z řad národa Tarahumara. Mnozí z nich museli již dříve opustit své domovy kvůli řádění ozbrojenců zajišťujících hladký provoz kácení v Sierra Madre a následného sázení marihuany na odlesněných stráních. „Nemáme dostatek informací k tomu, abychom mohli posoudit motiv tohoto zločinu. Od roku 2007 neexistuje hranice mezi lokálními bossy, těžaři a obchodníky s drogami,“ dodal jeden z aktivistů, který kvůli obavám o svou bezpečnost zůstává v anonymitě. Místní policie již útočníka údajně identifikovala, ale doposud ho nezadržela. „Apelujeme na úřady, aby pachatele tohoto nesmyslného násilí postavily před soud, a žádáme mezinárodní komunitu, která protestovala proti Isidrově uvěznění v roce 2003, aby se opět spojila, aby uctila a chránila jeho odkaz,“ prohlásila Susan Gelman, prezidentka nadace, která uděluje Goldmanovy ceny.

Baldenegro se stal dalším z řady latinskoamerických ekologických aktivistů, kteří byli kvůli svým aktivitám zavražděni. Například vloni v březnu kulky ukončily život Berty Cáceres, známé honduraské aktivistky bránící práva kmene Lenca, žijícího v okolí plánované přehrady Agua Zarca. Jen několik dní poté podlehl atentátu Walter Mendez Barrios, výrazná postava hnutí proti odlesňování a stavbě hydroelektrických projektů v Guatemale. Stejný osud ovšem potkal již Baldenegrova otce, který byl zavražděn v roce 1986 poté, co se, stejně jako později jeho syn, postavil těžařům. Tragédie dvou generací rodiny Baldenegrů ukazuje, že násilí na ochráncích přírody a domorodých práv má v Mexiku stejný charakter už po více než 30 let.

03757246.jpeg
Spustit audio