V Praze proběhne v červnu Kongres žen. Není to ani slet čarodějnic, ani suchopárná debata o ničem

25. květen 2015

Minulý ročník Kongresu žen označili v reportáži jedné komerční televize za slet čarodějnic. Podle slov organizátorek letošního pokračování této akce je bohužel zesměšňování a bagatelizování ženských témat v českých médiích poměrně častá záležitost. I proto je téma letošního ročníku nazvané Ženy a média.

„Historicky první ročník Kongresu žen, který jsme uspořádali loni, se věnoval ženám na trhu práce. Nicméně už během příprav jsme si uvědomili, jak těžké je vůbec do médií dostat informaci o tom, že pořádáme první Kongres žen u nás. Další věc je, jakým způsobem potom média o té akci referovala. To všechno nás utvrdilo v tom, že téma zobrazování žen v médiích je v České republice velice aktuální,“ vysvětluje Monika McGarrell Klimentová z organizačního výboru Kongresu žen.

„On to tak úplně není kongres. Nepředstavujte si, že by se tam celou dobu sedělo v řadách plyšových křesel ve ztichlém sále a někdo by tam neustále ostatním něco suchopárně prezentoval. Kongres žen je prostor, kde se lidé mohou síťovat, diskutovat a kromě přednášek mohou navštívit i různé mentoringové programy,“ přibližuje podobu Kongresu žen Monika McGarrell Klimentová.

Čtěte také

Výsledkem kongresu bude rezoluce s konkrétními návrhy, co a jak by se dalo v praxi změnit. Členka programové rady Ľuba Kobová ale připomíná, že důležitější než rezoluce je pro ni osobně něco jiného: „Já osobně bych byla ráda, kdyby téma kongresu aspoň část zúčastněné veřejnosti zasáhlo natolik, že by si začala víc všímat toho stereotypního zobrazování žen a mužů v médiích. Byla bych ráda, kdyby se poté objevilo víc takových lidí, kteří se ozvou, když jim něco v tomto ohledu vadí, tak jako to nedávno udělala skupinka žen v souvislosti s pořadem Fokus Václava Moravce. K dílu Chudí versus bohatí si totiž nepřizval k diskusi ani jednu ženu.“

Víc informací o Kongresu žen, který proběhne 20. června v Praze, najdete na webu kongreszen.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka