V Přístavu 18600 uzrál v zemi betonový nábytek

4. září 2014

Je pošmourné odpoledne, nebe je šedivé a vypadá to, že každou chvíli začne pršet. I přesto je v pražském Přístavu 18600 rušno. Už z dálky je vidět obří žluto-černý bagr, který sem dorazil vyzdvihnout z děr vykopaných v zemi betonové stoly a lavice. Možná to zní zvláštně, ale nápad vytvořit venkovní mobiliář pro kulturní centrum Přístav 18600 z tak netradičního materiálu, jako je beton, má celkem prosté a praktické zdůvodnění – opodál se nachází betonárka.

Karlínský prostor Přístav 18600 krátce po svém otevření vyhlásil soutěž na zpracování betonového mobiliáře. Přihlásit se mohl každý, kdo chtěl navrhnout a následně vyrobit betonové stoly a lavice pro návštěvníky Přístavu. V soutěži nakonec zvítězila dvojice architektů Pavel Nový a Vít Svoboda z 0,5 studia.

Přišli totiž s hodně originálním nápadem odlít stoly a lavice přímo v Přístavu 18600. Navíc nepoužili žádné prefabrikované formy. Beton nalili přímo do děr vykopaných do země, které měly požadovaný tvar lavic a stolů. Jejich výrobu navíc pojali jako veřejně přístupný happening, takže kopání děr se mohl zúčastnit každý, kdo chtěl. Stejně tak se všichni mohli přijít podívat i na poslední fázi výroby nábytku, kdy vytvrdlé betonové stoly a lavice přijel ze země vysvobodit obří bagr.

03199799.jpeg

„Na celé výrobě nábytku nás baví i ty kontrasty a absurdní situace. Například to, že sem na louku k řece přijede míchačka, kterou si většinou představujeme někde na stavbě, a začne tady nalívat beton přímo do země. Nebo to, že sem mezi stromy najede obří bagr. Ten koncept spojující přírodu a stroje jde vlastně tak trochu proti té současné módě, mít všechno co nejvíc přírodní. A i to nás na tom vlastně baví,“ vysvětluje Vít Svoboda.

Vzhledem k tomu, že ještě nejsou hotové všechny stoly a lavice, můžete se na výrobní proces do Přístavu 18600 někdy v budoucnu přijít podívat a případně i přiložit ruku k betonu (a k dílu).

Čtěte také

03199802.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.