Volnost, rovnost, sesterství. Kuchařky bez domova otevřely vlastní bistro

12. květen 2017

Organizace Jako doma, která pomáhá ženám bez střechy nad hlavou, otevřela na pražském Smíchově jídelnu. Nabízí zdravé a cenově dostupné jídlo pro všechny a vaření neobstarává nikdo jiný než kuchařky bez domova. Skrze jídlo si hledají cestu zpátky do společnosti.

„Organizace Jako doma vychází z idejí rovnosti, feminismu a ekologie. To je taky jeden z důvodů, proč je jídelna veganská,“ vysvětluje Lenka Vrbová z neziskové organizace Jako doma. Podle jejích slov se jedná o etický způsob stravování. „Člověk, který jí maso, si může dát veganské jídlo, zatímco vegan by si masové jídlo nedal,“ dodává, že přijít může každý.

Rozhlasový dokument Limity naděje od Magdalény Trusinové o Jídelně Kuchařek bez domova si můžete poslechnout zde. Byl odvysílán v rámci cyklu autorských dokumentů s názvem DokuVlna.

Nápad založit takové bistro vznikl přibližně před třemi lety, stejně jako samotný projekt Kuchařek bez domova, který zaštiťuje organizace Jako doma. V kuchyni pracují kuchařky, které kdysi společnost vyloučila. Veganské recepty pro ně byly výzvou. „Vařit jsem uměla, protože mám čtyři děti, uměla jsem to ale s masem. Na začátku jsem si to vůbec nemohla představit, všechny veganské recepty se mi zdály hrozně těžké, ale zvládla jsem to,“ říká Eva Kundrátová, jedna z kuchařek.

Práce pro bezdomovkyně je problematické téma. Vrbová vysvětluje, že dlouho přemýšleli o možnostech přivýdělku pro ženy. „Jídlo může být způsob komunikace. A protože je ženské bezdomovectví spojeno s řadou předsudků, ukázal se koncept společného vaření jako ideální pro začlenění zpátky do veřejného života a společnosti.“

Kuchařky bez domova

Bistro zaměstná na hlavní pracovní činnost čtyři ženy bez domova, doposud iniciativa fungovala na principu brigád. Tato možnost ale stále zůstává, protože se vedle bistra chtějí kuchařky společně s Jako doma věnovat cateringu, zpracovávat přebytky zeleniny a vyrábět marmelády. „K tomu všemu budou potřeba brigádnice, které se mohou zaučit, a pak třeba pracovat dál v gastronomii,“ plánuje Vrbová.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.