Vysílání z věznice Stráž pod Ralskem

3. prosinec 2010

Strach, smutek nad sebou samým, místnost, ve níž strávíte asi několik let jenom s představou samozřejmých věcí, které byste mohli, ale nemůžete… Bouračka, zkrat nebo obtížná životní situace nás mohou dovést tam, odkud je možné už jenom litovat. Unikátní prostředí a autentické výpovědi vám nabídlo první páteční prosincové vysílání z věznice Stráž pod Ralskem.

Ve věznici Stráž pod Ralskem je v tuto chvíli více než devět set odsouzených. A to není málo. Od svobody je dělí vysoká zeď s ostnatým drátem a také cela, která se na dobu výše trestu stala jejich domovem. Tohle obydlí si nikdo z nás nevybírá dobrovolně. Jak konkrétně vypadá prostředí, kde odsouzení tráví svůj čas? Kolik z nich chodí do práce? Co je to tzv. kompenzační cela? Podrobněji se o životě za mřížemi dozvíte z rozhovoru s ředitelem věznice Stráž pod Ralskem Simonem Michailidisem.

Honza studoval vysokou školu. Našel si také výborně placenou práci v jedné nadnárodní firmě. Začal bujarý život se smetánkou, který něco stál. A bylo to nakonec víc, než si mohl dovolit. Dnes sedí. Není to poprvé. Před sebou má ještě dva a čtvrt roku. Jaké je to trávit Vánoce ve věznici ? Už ví, jak se zbaví dluhů? Poslechněte si Honzův příběh.

Miroslav má manželku a dcerku. Obě na něj doma čekají. Vždyť už za devět měsíců by měl být doma. Čeká na podmínečné propuštění. Je mnoho způsobů, jak se člověk může dostat za mříže. Miroslava do vězení přivedlo neúspěšné podnikání. Čekání na svobodu mu usnadňuje víra.

Standa lituje toho, že se nedokázal ovládnout. Ve vězení je za těžké ublížení na zdraví. Jeho osobní metlou je alkohol. Dobře to ví a rozhodl se s tím zatočit. Podaří se mu ovládnout svou agresi? Jeho trest se totiž chýlí ke konci. Jak se na návrat do běžného života připravuje?

V rámci činnosti tzv.výstupního oddělení se odsouzení přeci jen dostávají ven. Děje se tak v rámci volných vycházek. Před vstupem do reálného života, který probíhá za branami věznice, se totiž odsouzení snaží seznámit s tím, co jim venku během výkonu trestu uniklo. Vyráží např. i na úřad práce, do obchodu nebo do zoo. Zkrátka tam, kde musí komunikovat s veřejností. Jaké místo je ve věznici vůbec nejhorší? Více prozradí vedoucí výkonu trestu Dagmar Roztočilová.

Každý začíná sám u sebe. A tady se většinou chodí až na dřeň. Odmítají vězni spolupráci s terapeutem? Jak těžké je najít motivaci a smysl svého bytí? Přístup terapeuta a kaplana se liší. Jak? To se dozvíte v následujícím rozhovoru s terapeutem Vojtěchem Roztočilem a kaplanem Martinem Škodou.

Dozorci mají za úkol zajistit ve věznici pořádek a bezpečnost. Jenže to není všechno. Kromě znalostí zákonů, pouček, nařízení a pravidel, je důležitá spolupráce s ostatními zaměstnanci. Jak vypadá běžný den dozorce? Dokáží dozorci odtušit blížící se vzpouru? Ptali jsme se také na film Kajínek. Jsou vězeňské reálie ve filmu skutečné? Na tyto a další otázky odpovídal inspektor dozorčí směny Petr Bušta.

Život za mřížemi má svá pravidla. A to zcela logicky. Jak je to např. s kontrolou korespondence? Vypravili jsme se také do tzv. bezdrogové zóny. Jaká pravidla platí právě pro toto oddělení? S příchodem do vězení se odsouzeným naprosto mění život. Den dostává jiný rytmus. O některých věcech za vás zkrátka rozhoduje někdo jiný. Přesto se někteří „špatní“ holubi vracejí. Proč? I na tyto otázky nám odpovídali zaměstnanci věznice Stráž pod Ralskem.

autor: Radio Wave
Spustit audio