Výstava v galerii Artwall se ptá, proč tolik domů v Praze chátrá?

20. únor 2015

Ladronka, Milada, Albertov, Pohořelec, Washingtonova ulice, Klinika, Cibulka. Výstava Nebe vysoko nad námi je naše! připomíná sedm nemovitostí, jejichž osudy představují milníky pro místní squatterské hnutí. Umělecká skupina Nová věčnost se při promýšlení formy výstavy částečně inspirovala vietnamskými propagandistickými plakáty z 60. a 70. let.

Proč v Praze tolik domů chátrá, když přitom tisíce lidí nemají kde bydlet nebo se tísní v ubytovnách? Za jakých okolností by měl mít stát možnost nemovitost vyvlastnit? Co v praxi znamená formulace „vlastnictví zavazuje“, uvedená v Listině základních práv a svobod? To jsou některé z otázek, které chce výstava Nebe vysoko nad námi je naše! pokládat.

„Mimo jiné se výstavou ptáme, jestli je na tom česká společnost tak špatně, že tady musí být tisíce lidí bez domova a zároveň tady jsou prázdné a chátrající domy. A myslím, že v širších souvislostech by takhle položená otázka mohla zajímat i někoho, kdo se o squatting vůbec nezajímá,“ říká kurátorka Zuzana Štefková. Zahájení výstavy, kterou si můžete prohlédnout v galerii Artwall na zdi u Letenských sadů, proběhlo symbolicky ve squatu Cibulka. I tomu momentálně hrozí zánik.

Poslechněte si celý rozhovor o výstavě Nebe vysoko nad námi je naše!

Jaká je budoucnost usedlosti a squatu Cibulka?

Na tiskovou konferenci k výstavě dorazil i majitel Cibulky Oldřich Vaníček. Proč je usedlost tak zchátralá? Proč se za 24 let nezačala opravovat? „Stavba byla neobyvatelná i v době, kdy jsme ji nabyli. To bylo před 24 lety. A celou tu dobu se řeší diskuse o studii profesora Lábuse,“ odpovídá Vaníček na otázku, proč je usedlost v tak dezolátním stavu.

02624516.jpeg

Možnost aspoň dočasných oprav, než se o osudu studie rozhodne, Oldřich Vaníček odmítá s tím, že by to byly vyhozené peníze. Do roka by se prý ale měla budova začít rekonstruovat. Vše ale dle slov Oldřicha Vaníčka závisí taky na záměrech spoluinvestora, kterého ovšem nechtěl jmenovat. „Jedna z pravděpodobných možností, co by v místě dnešní usedlosti mohlo vzniknout, je kvalitní seniorské centrum,“ dodává Vaníček.

Poslechněte si celý rozhovor s Oldřichem Vaníčkem.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.