Výstava, ve které můžete přespat. Nomádi ukazují, jak se dá žít na cestě i na ulici

26. červen 2017

V plzeňském DEPU 2015 se otevřela výstava nazvaná Nomádi. Je o životním stylu lidí, kteří touží žít na cestách, ale i těch, které k bloudění po světě donutily okolnosti. Nomádi spojují dohromady streetartové umělce, jako je Toy Box nebo TIMO, designéry a nonkonformní architekty. V jejich dílech můžete i přespat.

„Neměla jsem kam jít, a tak jsem skončila na ulici. Pro ženy je to ještě horší než pro muže. Chodíte z místa na místo, jste ráda, že se vyspíte,“ říká Marika, respektive její šestimetrová černobílá podobizna vyobrazená na průčelí plzeňského DEPA 2015. Maričina unavená tvář shlíží na dvůr, který připomíná improvizovaný kemp. Parkuje na něm starý favorit i trabant, oba se stany na střeše, kousek opodál stojí stan vybavený nábytkem švédského řetězce nebo dřevěný domek v barvě francouzské vlajky, který se dá pořídit za pár desítek tisíc a složit za dvě hodiny.

Bezdomovci by tu nespali

„Účast na výstavě mě lákala, protože jsem byla členem soundsystemu a technaři jsou nomádi. Zároveň je nomádství spojené s bezdomovectvím, a to mě zajímá, protože jsme celou zimu pomáhali lidem bez domova. Ztvárnila jsem jejich příběhy,“ říká Toy Box, autorka obrazu Mariky, postavy ze streetartového komiksu o bezdomovcích, o kterém tvrdí, že jde o nejrozměrnější komiks v Česku. Velké měřítko má pro Toy Box jasnou symboliku. Lidi bezdomovce nechtějí vidět – tak jejich tváře zvětšila tak, aby je nešlo minout. „Společnost vnímá pouze problémy s bezdomovectvím spojené – nepořádek, že jsou často opilí nebo že nedodržují hygienu. Pro mě bylo důležité také slyšet, že to jsou lidi, kteří za sebou mají příběh. Myslím si, že si mnoho lidí nedokáže představit, jak blízko mají k našim vlastním příběhům.“

Marika od Toy Box

Kromě Mariky, která odešla od násilnického manžela a skončila na ulici, aniž by znovu spatřila svoje vlastní děti, představuje Toy Box na Nomádech i Maričina současného partnera Petera. Jeho tvář se schovává v tovární hale, kousek před ní stojí trochu podivný příbytek – papundeklový spacák zalomený do ostrých hran ve stylu moderního designu. „Znám podmínky, ve kterých bydlí, pro lidi bez domova je nepředstavitelné, že by si nějaký podobný domeček, který je tu vystavený, dali dohromady. Jejich kulturní kapitál a možnosti jsou strašně omezené, musí řešit, jak přežít ze dne na den. Jakákoliv nadstavba je pro ně těžká,“ říká Toy Box.

Angažovanější část výstavy Nomádi dotváří Outsider Pavla Karouse – trojrozměrná maketa Škody Favorit, symbolu optimismu devadesátých let, předělaná do jednoduchého příbytku s matrací, polštářem a dekou. Není to poprvé, co se Karous zabývá dostupným bydlením. Před dvěma lety postavil mobilní domek z recyklovaných plechovek, který dnes slouží jako ubytovací prostor pro lidi bez domova. Na výstavě není, protože se v něm momentálně bydlí.

10 metrů čtverečných romantiky

Další projekty se dotýkají tématu alternativního stavitelství. „Podle stavebního zákona člověk může na pozemku postavit dům do 25 metrů čtverečních, aniž by musel mít stavební povolení. To se mi zalíbilo,“ říká Vojtěch Valda, architekt nejroztomilejšího domku na výstavě. Jmenuje se France, má tvar pohádkové chaloupky a vybarvený je do francouzské trikolory, která zároveň vymezuje vnitřní prostor domku. Červená část slouží jako kuchyň s krbem, v bílé je obývák, modrá část, oddělená multifunkčními policemi, je ložnice. Prefabrikovaný France se dá složit za pár hodin a ani finančně není náročný. „Cena toho domu se pohybuje v řádech jednotek či desítek tisíc,“ říká Valda. Mezi jeho klientelu nepatří nomádi, ale američtí romantici a eskapisti, toužící po oddychu v přírodě. Pod pseudonymem Joshua Woodsman prodává Valda ve Spojených státech knihu How to Build a Small House nebo plánky, podle kterých se romantické chaloupky dají postavit. Právě uvnitř Valdova domku se člověk nejvíc cítí jako doma. Sami si to můžete vyzkoušet za příplatek.

Vojtěch Valda: dům France (jednoduše sestavitelný domek bez nutnosti stavebního povolení v ceně za cca 30 000 kč)

Kousek dál v dílně DEPA 2015 se teprve dokončuje další vystavované dílo – nejkompaktnější karavan, který se dá zavěsit za kolo. „Je to kárka, má dvě kola, v jednom z nich je elektromotor, který celou tu věc tlačí. Váží asi osmdesát kilo, ale pro cyklistu by to mělo být jedno, neměl by se nadřít,“ říká architekt Adam Wlazel. „Je tu úložný prostor, na kterém se dá spát a který se dá zároveň přetransformovat na pohodlné sezení. Dá se tam umístit i obrazovka na práci, takové spotřebiče můžete napájet z baterky ve vozítku. Na střeše jsou umístěné fotovoltaické panely.“ Spolu se svou kolegyní Kateřinou Videnovou tvoří Wlazel Mobilní architektonickou kancelář. Několik let objížděli Česko s vlastním karavanem a snažili se zpropagovat profesi architekta tam, kde si mysleli, že o ní lidé nemají potuchy. „Ve starém karavanu jsme si vytvořili zázemí, abychom lidem nabídli službu za jejich co nejmenší vklad,“ vysvětluje Wlazel svůj putovní projekt revitalizace venkova. I v solárně poháněném cyklokaravanu by se dalo projektovat. Stačí si do úložného prostoru schovat počítač.

Cestovat, aby ses zastavil

Galerie 1 hodina - ve které se hodinu otáčíte a z tiché budky pozorujete krajinu

Nejabstraktnější pojetí nomádství a mobility představuje Galerie 1 hodina Ivety Čermákové a Elišky Perglerové. Na jednoduchém přívěsu stojí otočná budka s velikým oknem. Co z budky budete pozorovat, to záleží jen na vás – respektive na tom, kde se zrovna nomádská galerie nachází. Rozhodně to bude intenzivní zážitek. Uzavřená místnůstka s oknem člověku umožní se zklidnit, znovu se podívat na zdánlivě všední prostředí, důkladně ho prostudovat ve všech směrech. Za hodinu, kterou návštěvník nomádské galerie dostane, se budka otočí o 360 stupňů. „Jde o určitý způsob zastavení v té trochu zrychlené době. Tím, že náš návštěvník nemůže vevnitř dělat nic jiného než jen sedět a pozorovat, může mnohem intenzivněji vnímat zvuk i obraz.“

Výstava Nomádi vznikla v rámci plzeňského Landscape festivalu a potrvá až do 31. října. Po celou dobu trvání výstavy je možné v některých příbytcích přespat, cena za ubytování se pohybuje v řádech několika set korun. Ubytování lze objednávat na webu Airbnb nebo na e-mailové adrese nomadi@depo2015.cz.

Na výstavě Nomádi si můžete prohlédnout také umění z portfolia streetartistů, jako je Timo nebo TRON, přespat ve střešním stanu Joyride, připevněném na favoritu, nebo se ubytovat v konkurenčním příbytku na střeše trabantu.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka