Web odprofesora.cz pomáhá studentům sehnat práci přes doporučení učitelů

28. leden 2015

Najít po škole práci, navíc ve svém oboru, je pro řadu absolventů čím dál obtížnější – často kvůli požadavkům na praxi, kterou ale studenti bez zaměstnání těžko seženou. Nový web odprofesora.cz pomáhá studentům získávat pracovní doporučení od jejich pedagogů, což jim následně pomáhá sehnat první zaměstnání. Udělali jsme pro vás rozhovor s autorem projektu Janem Klusoňem.

Čím se server odprofesora.cz zabývá?
Je to server, který by měl pomáhat všem studentům a absolventům především vysokých škol získávat doporučení od jejich profesorů a dalších vyučujících. Založili jsme ho na základě toho, že se studenti běžně setkávají s problémem začarovaného kruhu – nemůžou sehnat práci, protože nemají praxi, a praxi nemají, protože se k té práci nemohli dostat ani předtím. Přemýšleli jsme nad nějakým řešením a to by mohlo být v tom, že nás budou doporučovat vysokoškolští pedagogové.

Jak celý ten portál funguje?
Je to jednoduché, člověk získá doporučení ve čtyřech krocích. Na webu odprofesora.cz klikne na „získat doporučení“, pak zadá e-mail, z kterého by chtěl o doporučení požádat, a na základě toho e-mailu se mu vytvoří na jednom kariérním portálu profil. To je z důvodu, aby to doporučení měl kde skladovat, aby se na něj mohli personalisti podívat i se životopisem. Pak se objeví žádost, kde vyplní jméno profesora, školu, pedagogův e-mail a předmět, na který ho měl, případně se vyplní diplomová práce, bakalářská práce a podobně. Pak vyplní tělo žádosti o doporučení a odešle to. To byl takový krok číslo dva. Krok číslo tři je, že přijde e-mail tomu profesorovi, kde je tělo té žádosti o doporučení, a ten se pak rozmyslí, zda dát, nebo nedat doporučení. Pokud se profesor rozhodne doporučení dát, objeví se mu formulář, kam ho napíše. Pak už se doporučení objeví rovnou na profilu, kde ho můžou vidět všichni personalisté.

Týká se to jen vysokoškoláků, nebo může o to doporučení požádat i někdo z jiných škol?
O doporučení můžou zažádat jak středoškoláci, tak studenti z vyšší odborné školy. Primárně je to ale určené pro vysokoškoláky, protože jsme chtěli řešit to, že každý rok jsou nějaká čtyři procenta vysokoškoláků nebo absolventů, kteří jsou bez práce. Což znamená, že člověk studuje pět let, aby získal lepší práci, a nakonec nemá žádnou. Takže primárně řešíme tenhle problém. Ale zažádat o doporučení může kdokoliv, z jakékoli školy, záleží pak už jenom na vstřícnosti pedagogů.

03266548.jpeg

Máte nějak ošetřené, že se v doporučeních nebude podvádět?
Určitě. Zatím je to připravené tak, že profesor dává žádost ze svého školního e-mailu, je tam vždy doména školy – tím ošetřujeme to, aby si nějaký student nevytvořil na nějakém serveru e-mail a neposílal si doporučení sám – navíc tam většinou bývá kontakt na pedagogy. Tudíž ať už personalista, kterému by se to nezdálo, nebo my, kteří to spravujeme, můžeme toho daného pedagoga kontaktovat a promluvit si s ním, zda to doporučení dává skutečně on. Primárně to tedy zatím funguje na osobní kontrole.

Dívají se personalisti na tato doporučení?
Momentálně tam těch profilů tolik není, nebylo zatím tolik žádostí. Nicméně, jak jsme mluvili s některými profesory, stojí za tím, že doporučení mají smysl. Sami se setkali s tím, že jim občas personalisti zatelefonují a na základě jejich doporučení toho člověka pak přijmou. A zároveň jsme se bavili s personalisty, kteří říkali, že se s tím často nesetkali, ale že je to pro ně zajímavá služba, protože je to pro ně určitý předvýběr, doporučení dokazují určité znalosti a dovednosti daného studenta.

Nebudou mít studenti ostych před tím, aby žádali své profesory o doporučení?
Je to možné, ale ten ostych je naprosto zbytečný. Protože žádají svého profesora, který je učil. A učil je z důvodu, aby získali nějakou práci. Takže v podstatě ten student nemá co ztratit. Může na tom jenom získat, může mu to hodně pomoct s kariérou. Navíc profesoři se k tomu staví tak, že je to pro ně i určitá odměna, když pomůžou svému studentovi získat nějakou práci. Takže studentům to může jedině pomoct a nemají se čeho bát.

autor: Lukáš Prchal
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.