Zabijáčtí klauni. Děsivý virál, který se stal až příliš skutečným

19. říjen 2016

Na internetu už několik týdnů kolují podivná svědectví, která odkazují k zabijáckým klaunům terorizujícím města. Zprávy hovoří o děsivých klaunských maskách a postavách držících nože či projevujících jiné podezřelé chování. Tyto případy se po Spojených státech začaly objevovat také v Evropě a Asii a podobně jako ve Státech i jinde způsobují paniku. Několik zadržených klaunů vypovědělo, že se jednalo o žert, který se trochu nepovedl. Nevinný žert, který nakonec skončí obejmutím a smíchem, má ale reálně znepokojivé důsledky.

Je 7. října krátce po půl deváté ráno a ve městě Chester-le-Street v hrabství Durham je právě čtveřice žáků nedaleké Hermitage Academy ve věku od jedenácti do dvanácti let na každodenní cestě do školy. Jakoby odnikud se zjevil muž v šedých teplácích, červených botách a s maskou na obličeji, který drží v ruce nůž. Děti se kvapem vydaly směrem ke škole a později ve výpovědi všechny uvedly, že je klaun držící nůž ještě nějakou dobu sledoval. Děti do školy dorazily značně rozrušené a vyděšené. Velká Británie tak dost nepříjemným způsobem poznala, že vlna incidentů a pozorování tzv. „klaunů zabijáků“ se týká i jí.

Chceme-li hledat pomyslný počátek celého tohoto fenoménu, musíme se vrátit na konec srpna letošního roku do Jižní Karolíny. Právě tam se totiž objevilo několik nepodložených zpráv a svědectví o podivných klaunech, kteří se snaží vlákat děti do lesa. Nehledě na pravdivost těchto zpráv se tato mánie rozšířila po celých Spojených státech. Zanedlouho byla hlášena pozorování strašidelných klaunů od Alabamy po Wisconsin. Některá z nich se ukázaly být hoaxy, ale některá naopak skončila i zatčeními. V případě téměř deseti alabamských klaunů, vyhrožujících různým lidem na sociálních sítích skrze sdílení znepokojivých videí, na kterých tvrdili, že „si pro vás jednou přijdou“, bylo dokonce vzneseno obviněni z terorismu.
Jakkoliv se takové obvinění může zdát přehnané, tito „zabijáčtí klauni“ – většinou ve věku do osmnácti let – často vyhrožovali útoky ve školách, čímž mohou být právně obžalováni z plánování teroristického útoku.

Kvůli vzrůstajícímu počtu podobných incidentů dokonce na konci září stovky studentů na Pensylvánské státní univerzitě uspořádaly masovou akci, kdy se davy studentů rozběhly do ulic v údajném „honu na klauny“. Akce byla masivně sledována na sociálních médiích, kdy zřetelně vzrušení studenti masově skandovali hesla jako „fu*k the clowns“ a „we are not scared“. Hon nakonec skončil neúspěchem, žádný klaun nebyl nalezen. Situace si navíc vyžádala reakci tiskového mluvčího kanceláře prezidenta Joshe Earnesta, který uvedl, že „policejní složky berou situaci velmi vážně“.

V dějinách Spojených států má hysterie spojená s děsivými klauny svoje místo, a to především kvůli kauze Johna Wayna Gacyho, tzv. „Killer Clowna“, který mezi lety 1972 a 1978 zavraždil a znásilnil 33 mladých hochů a mužů v Cook County, Illinois. Poté, v 80. letech strach z klaunů přiživil kultovní bestseller Stephena Kinga To. „Fascinace klauny pochází z toho, že nejsou reální,“ řekl k těmto případům pro časopis Time Scot Bonn, kriminolog a profesor sociologie na Drew University v New Jersey. „Nevíme, co je pod vším tím make-upem. Může to být cokoliv nebo kdokoliv.“

03726980.jpeg

Celá hysterie kolem klaunů si pochopitelně vybírá svoji daň také na samotné klaunské komunitě. „Je to neuvěřitelně frustrující,“ říká Rob Bowker, mluvčí Klaunské internacionály, nejstaršího klaunského klubu. „Tito lidé nejsou klauni. Jsou to jenom hlupáci nosící klaunské kostýmy. Není to vtipné.“ „Bojím se o svůj život. Lidé si teď automaticky myslí, že jim chci ublížit,“ říká Jordan Jones, pracující jako klaun ve strašidelném domě. Ten také založil facebookovou stránku Clowns Lives Matter, aby poukázal na příkoří profesionálních klaunů způsobené těmito incidenty.

Devětadvacetiletý Matteo Moroni, žijící v italské Perugii, je majitel a ředitel youtubového kanálu DM Pranks, na kterém už tři roky k smrti děsí nic netušící kolemjdoucí. Ty, nacházející se v odlehlých a opuštěných lokalitách, které často vypadají jako scény z hororových filmů, straší v kostýmech příšer i mimozemšťanů, ale jak sám říká, „nejděsivější jsou rozhodně klauni.“ Matteo si ale nemyslí, že by to, co dělal, bylo kruté. „Kruté jsou daně. Pěkný sprint ještě nikoho nezabil. To, co dělám, připravuju celé hodiny, abych se vyhnul jakýmkoliv chybám. Bezpečí ‚oběti‘ je vždy na prvním místě,“ řekl Moroni v rozhovoru pro BBC.

Benjamin Radford, folklorista a autor knihy Zlí klauni, pro časopis People uvedl, že „celá tato panika pravděpodobně do pár týdnů spadne do propadliště dějin“. Dodal ale, že „se pravděpodobně znovu vrátí“. Podle Radforda totiž současná společnost stále více a jednodušeji propadá panice navzdory faktu, že často neexistují žádná spolehlivá fakta, které by ji odůvodňovaly. Nicméně, v době psaní tohoto článku vyšlo najevo, že muž s maskou klauna pobodal člověka ve Švédsku, což může i v Evropě vyvolat vyhrocené reakce.

autor: Dominik Čech
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.