Zázračný lék: Muzikoterapie

20. březen 2012

Hudba dokáže zázraky. Tuto větu může potvrdit mnoho pacientů, kteří léčí své nemoci a problémy pomocí tzv. muzikoterapie. Přestože tento druh léčení zatím u nás ještě není tolik etablovaný, jeho význam stále roste.

Díky schopnosti vyvolávat emocionální reakce byla hudba již od pradávna spojována s léčivými účinky. Dokonce již ve Starém zákoně existují zmínky o vyléčení těžkých nemocí pomocí tohoto druhu múzického umění. Teprve po druhé světové válce se však začala brát muzikoterapie vážně a postupně se stala součástí psychoanalýzy. Spojení medicíny a hudby je však přes svůj značný pokrok stále v začátcích. V České republice se zatím muzikoterapie nedá studovat jako medicínský obor. Existuje však v rámci postgraduálního studia na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Od roku 1998 také funguje soukromá muzikoterapeutická škola Musica Humana.

V republice existuje oficiálně pouze jedno pracoviště specializující se na muzikoterapii. Funguje v rámci Kliniky rehabilitačního lékařství při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Neznamená to však, že by muzikoterapie jinde v praxi nefungovala. Tuto léčebnou metodu uplatňují také speciální pedagogové, psychologové a někteří muzikanti.

Fyzioterapeutka Markéta Gerlichová se muzikoterapii věnuje již 16 let. Na Klinice rehabilitačního lékařství pracuje především s pacienty po úrazu mozku.
Například pomocí dynamické hudby si tak nemocní zlepšují pohyb a rytmus. Je vědecky dokázáno, že lidé po úrazu mozku dříve zpívají, než mluví. Hudba je pro ně proto velkým stimulem. Rytmické hudební ukázky zase pacientům zlepšují paměť. Lidem, kteří nemohou mluvit, ordinuje Gerlichová hru na hudební nástroje. Tím mohou vyjadřovat své emoce.

02248570.jpeg

Muzikoterapie však pomáhá i zdravým lidem s nejrůznějšími problémy. K těmto účelům pořádá Markéta Gerlichová víkendové kurzy a semináře. „Chodí tam lidé, kteří tam jdou z různých důvodů. Jsou tam třeba unavení ajťáci, kteří si chtějí odpočinout. Chodí tam lidé s nejrůznějšími starostmi. Řeší třeba vztah k rodičům nebo mají postižené dítě a nevědí, jak s tím naložit, řekla Radiu Wave Markéta Gerlichová.

K léčbě používala Markéta Gerlichová dříve hlavně vážnou hudbu. Postupem doby však začala využívat i různé druhy moderní či alternativní muziky. Podle jejích slov není muzikoterapie primárně o poslouchání hudby ale o jejím hraní. Věnuje se také otázkám ohledně souvislosti hudby a drog. Bezpečně prý například pozná bubeníka, který je závislý na drogách. Takový člověk podle ní vytváří stereotypnější zvuk. Problém také vidí u některých druhů hudby, které dokážou v člověku vyburcovat hladinu mimo přirozené vnímání a tím větší náchylnost ke konzumaci drogy. Jako příklad uvádí rytmus techna.

autor: Martin Melichar
Spustit audio