Ženy se o politiku zajímají stejně jako muži. Na vrcholných postech to ale není vidět

2. duben 2015

Mají ženy menší zájem o politiku než muži? Přeje si česká veřejnost víc žen v politice? A jaké jsou hlavní bariéry pro vstup žen do politiky? To je jen několik otázek, na které hledal odpovědi výzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Zastoupení žen v politice podle jeho výsledků považuje za nedostatečné 59 % dotázaných.

„Vyšší zastoupení žen v politice má poměrně slušnou podporu. Nicméně v průzkumu se ukázaly rozdíly mezi pohledem mužů a žen na tuto problematiku. Muži podporují vstup žen do politiky méně často a jejich odpovědi občas naznačují, že se obávají té konkurence, kterou by v podobě žen mohli v politice mít,“ říká socioložka Hana Maříková z oddělení Gender a sociologie Sociologického ústavu AV ČR.

Jako nejčastější bariéru pro vstup žen do politiky uváděli lidé rodinné povinnosti a péči o domácnost. Starost o rodinu jako hlavní překážku pro vstup do politiky vnímalo celých 79 % dotazovaných – a to jak mužů, tak žen. Stereotypní názor, že za nízký podíl žen v politice může jejich vlastní nezájem a to, že se do politiky prostě nehodí, zastávali v šetření hlavně muži a lidé s nižším vzděláním. Přesto si víc než 62 % respondentů myslí, že vstup žen do politiky bychom měli aktivně podporovat.

Výzkum Sociologického ústavu ukázal taky to, že ženy si v mnoha ohledech, které se týkají politiky, věří mnohem méně než muži. Vlastní, často neopodstatněná nejistota je tak další bariérou pro vstup žen do politiky. Výzkum nicméně ukázal, že české ženy deklarují stejný zájem o politiku jako muži. Srovnatelně často sledují politiku v médiích a stejnou měrou jako muži se občansky a politicky angažují. Přesto však za muži zaostávají, právě pokud jde o zmiňovanou politickou sebedůvěru. Svou vinu na tom samozřejmě má nejen celkové naladění české společnosti, ale třeba i média, která často v rolích odborníků nejen na politická témata prezentují hlavně muže.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.