Zmapujte svůj oblíbený strom, stojan na kolo nebo kameru. Zkuste komunitní mapping

11. únor 2015

Komunitní aktivity jsou čím dál přitažlivější. Ať už jde o společné spravování zahrad, guerilla gardening, nebo sdružování se v centrech, jako je Klinika. Zapojit se do obecně prospěšné aktivity můžete ale i jenom tím, že se dobře díváte po svém okolí. A svoje postřehy zapíšete do komunitní mapy.

V úterý se na pražské Novotného lávce konalo setkání na téma Komunitní aktivity v české společnosti a jedním z ústředních témat byla právě tvorba internetových map skrze web Open Street Map. Portál sdružuje dobrovolníky, kteří chtějí co nejpřesněji zmapovat své okolí. Svým uživatelům volně poskytuje všechna získaná data. Ta se mohou volně doplňovat nebo upravovat. Zjednodušeně řečeno jde o zeměpisnou alternativu Wikipedie.

„Největší výhoda je, že s vlastními daty mapy se dá dělat spoustu věcí,“ vysvětluje Petr Dlouhý, jeden z uživatelů Open Street Map a člen sdružení Auto*Mat, „uživatel může nad mapou postavit vlastní vyhledávače, může udělat vlastní vykreslení mapy, s daty nějak statisticky pracovat nebo sám do mapy přispívat.“ Co to znamená v praxi? Například právě Auto*Mat ve spolupráci s Prahou na kole může na základě otevřených dat poskytnout velice podrobnou mapu cyklostezek v Praze.

03313266.jpeg

„Mapování u Open Street Map postupuje od nejdůležitějších věcí, jako jsou uliční sítě a podobně, až k detailům, které jsou pro jiné typy map nepředstavitelné,“ dodává milovník opensourcových projektů a cyklista Dlouhý, „třeba jednotlivé stromy v aleji, lampy. Někteří lidé mapují i kamery.“ Díky detailnímu evidování může cyklista projet Prahou s naprosto jasnou představou o tom, co ho cestou potká. Ví, u kterého stojanu nechá kolo (mapa totiž ukazuje i takové detaily, jako je stojan) nebo jak se zorientuje na složité křižovatce.

03313268.png

Komplikované to může být třeba u mimoúrovňové křižovatky na Malovance: „Tady jsou cyklopruhy, přejezd pro cyklisty, část můžete jet po chodníku. Když jede cyklista z ulice Na Petynce, tak má vjet na chodník, přejet přes přejezd a pokračovat po cyklopruhu.“ S tak složitými instrukcemi se vážně vyplatí vidět postup na mapě.

A jestli se taky neustále ztrácíte na turistických stezkách, můžete pomoct s jejich evidencí. Podle Petra Dlouhého jsou stezky momentálně zaevidovány pouze z 50 %. Až půjdete příště na výlet do přírody, na houby nebo k nějaké staré zřícenině, vzpomeňte si na komunitní mapping. Když budete mít dlouhou chvíli, můžete zmapovat i svou oblíbenou alej.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka