„Změněný stav vědomí je naše přirozená potřeba,“ říkají odborníci na drogy

12. květen 2017

„Všichni jsme ten stav jako děti zažili. Točili se, dělali různé pohyby nebo mačkali citlivé body na těle. Děti to dělají naschvál,“ vysvětluje psycholog a adiktolog Aleš Kuda. S psycholožkou Svatanou Bardyovou se shodli mimo jiné na tom, že konzumní společnost si z drog bere jen to, co se jí líbí a ignoruje jejich potenciál.

„Například halucinogeny mají obrovský potenciál při rituálu, ať už ho dělá šaman nebo psychoterapeut. Ale pokud si ho vezmu jen pro zábavu a bez jakéhokoliv rámce, může být velmi nebezpečný,“ varuje Aleš před lehkovážným užíváním drog. „S tím naprosto souhlasím, a proto s Českou psychedelickou společností rozjíždíme projekt psychedelické první pomoci,“ přitakává Svatava Bardynová, členka jmenované iniciativy.

Projekt pomáhá lidem, kteří se zejména na hudebních akcích a festivalech předávkují, dostanou se do špatného stavu (zažívají tzv. bad trip) nebo chtějí mírnit účinky drogy. Pokud je jim opravdu špatně, postarají se o ně odborníci a školení dobrovolníci. Odvedou je do klidného prostředí, nabídnou třeba deku, klid a bezpečné prostředí. Mohou také dostat informační letáky, kondomy, špunty do uší nebo třeba šňupátka.

Dát si tripa, ale malýho! Příběhy lidí, kteří experimentují s mikrodávkami halucinogenů

muž - mileniál

Pravidelná malá dávka halucinogenních drog – LSD, psilocybinu nebo meskalinu. Dostatečně malá, aby se nedostavily halucinace, ale přesto má účinek. Nepatrné množství těchto drog prý zvyšuje psychickou pohodu, tvořivost, dodává energii a pomáhá lépe se soustředit. Jiní uvádějí, že psychedelika v mikrodávkách mírní deprese nebo úzkosti a navrací vůli k dobrému životnímu stylu, například k meditaci, józe nebo zdravému stravování.

Léky a drogy se podle Kudy moc neliší, jde pouze o to, které látky jsou vymezeny jako legální. A i léky lidé zneužívají. „Velké téma jsou benzodiazepiny. Nejznámější je asi neurol. Ten lékaři předepisují jak lentilky, zejména praktičtí lékaři a to bez jakékoliv edukace pacientů. Přitom při jeho zneužívání vzniká silná závislost,“ varuje adiktolog.

Svatava Bardynová drogy destigmatizuje, ale zároveň varuje před jejich nebezpečím: „Lidé jsou odpovědní sami za sebe. Ale znám spoustu lidí, kteří s drogami v mládí hodně blbli a měli různé karamboly. Dneska jsou naprosto v pořádku, vystudovali vysoké školy a živí rodiny.“ Pokud se v určité fázi života dostanou do problémů s drogami nebo se na party předávkují, je dobré jim pomoci. Společnosti se vrátí, když je nenechá spadnout do problémů. Mladí lidé často drogy a jejich účinky nezvládají, u nás je to případ například rozšířené extáze (MDMA).

Psycholožka Svatana Bardyová a psycholog a adiktolog Aleš Kuda

V rozhovoru jsme dále hledali hranici mezi užíváním a zneužíváním drog. Každá závislost totiž začíná rekreačním užíváním. Dozvíte se také, proč je alkohol těžkou drogou a jak mohou drogy uškodit psychicky i fyzicky mladým lidem.

autor: Petr Bouška
Spustit audio