Skate park na Štvanici bude, akce jsou stále ohroženy

15. srpen 2006

"Je možná škoda, že jsme se nedokázali bavit už dříve", prohlásil radní hl. m. Prahy Pavel Klega hned v úvodu diskuse nad osudem skateparku a akcí, které se konají na ostrově Štvanice. Naproti němu hájil osud Mystic skateparku jeho majitel Tomáš Rejman. První setkání obou stran se uskutečnilo ve vysílání Radia Wave. POSLECHNĚTE SI: Záznam rozhovoru

Byl příčinou vyklizení pozemku opravdu údajný přílišný hluk na Mystic Skate Cupu 2006 a hlavně koho v okolí ostrova rušil? Podle Pavla Klegy byl podobný problém s nadměrným hlukem řešen Policií ČR už v roce 2004, kdy bylo zástupci skateparku přislíbeno, že se situace opakovat nebude. Klega však připustil, že hladina zvuku ten večer měřena nebyla a město ve smlouvě takovou podmínku ani nemělo.
Pro Pavla Klegu je přítomnost skateparku na Štvanici velmi přínosnou záležitostí pro všechny lidi, kteří ho využívají, a proto oplývá podporou magistrátu. Klega také během diskuse v Odpolední session připustil, že by byla obrovská škoda zrušit tento prostor, ale akce na nich pořádané by zajistil profesionální pořadatelskou službou a autorizovanou osobou na měření hluku, aby se dala vyloučit diskuse o jeho přiměřené hladině. Důležitá je tedy podle něj nová podoba smlouvy, kterou bude nutno uzavřít. Ale jaká je však záruka, že smlouva bude nadále uzavřena se stávajícími provozovateli skateparku?
Město Praha totiž navíc uzavřelo smlouvu se společností, která má provést kompletní revitalizaci ostrova Štvanice. Klega však zaručil, že ve všech ideových podobách skate park zůstane. Nejistá byla ale jeho výpověď o velikosti skateparku a velikosti bicrossové trati, která je umístěna hned vedle.
Do jednání tedy s největší pravděpodobností vstoupí strany hl. m. Praha, investor a provozovatel parku. Pak by přicházela v úvahu možnost uzavření memoranda, které by zaručilo další trvání parku a povinnosti provozovatele, včetně doprovodných akcí, které by se zde dále pořádaly.
Tomáš Rejman na druhou stranu přislíbil, že do budoucna provozovatelé zajistí měření hluku i v zájmu dodržování zákonů ČR. Rozhodně však budou trvat na konání doprovodných akcí např. v rámci Mystic Skate Cupu, bez kterých by závody neměly smysl.

00430078.jpeg

Resumé?

Radní hl. m. Prahy Pavel Klega potvrdil, že skatepark zůstává pro denní provoz dále otevřen, nebude muset být vyklizen a bude fungovat dál. Osud doprovodných akcí je však stále nejistý a závislý na konečné podobě nové smlouvy, která je podmínkou pro další možné konání doprovodných akcí na Štvanici. Chystané podzimní akce, jako je Mistrovství ČR ve skateboardingu a freestyle BMX nemají doprovodné programy do noci, takže Klega nevidí problém, aby se akce uskutečnily.
Jednou z iniciativ této debaty bylo vydání petice za zachování Mystic sk8 parku na pražském ostrově Štvanice. Připojit se k ní můžete zde: Petice za zachování Mystic sk8 parku na pražském ostrově Štvanice

A co další místa, určená pro skateboarding?

V rozhovoru z Odpolední session, ve které se sešli radní hl. m. Prahy Pavel Klega a majitel Mystic sk8 parku na ostrově Štvanice Tomáš Rejman se také dozvíte, jaký osud čeká bývalý mramorový podstavec sochy J. V. Stalina z 50. let na Letné, který potřebuje podstoupit rekonstrukci. Město Praha, který je vlastníkem tohoto pozemku, řeší navíc možné uskutečnění návrhu, podle kterého by zde mohlo vyrůst obří akvárium.
Za vším však lze hledat peníze. Náklady na sanaci podstavce jsou zhruba 70.000.000 Kč. Takže pokud ji zaplatí investor a ne město, bude podle Klegy přínos pro Prahu jak peněžní, tak i visuelní.
Znamená to tedy, že Praha zřejmě přijde o jedno z nejkvalitnější míst pro skateboarding na světě, kam jezdí natáčet a fotit lidé z celého světa. Ani návrh Tomáše, že by se daly přemístit některé plochy, nemá zřejmě budoucnost. Avšak podíl na budoucím řešení náhradní plochy za toto místo ze strany Tomáše byl Klegou přijat velmi pozitivně.

autoři: ČRo Radio Wave , Petra Schubertová
Spustit audio