Film Marta jde do kin

31. srpen 2006

Do šiku filmových premiér posledního srpnového týdne se hrdě řadí české drama Marta. Absolventský film režisérky Marty Novákové se ale žádné porážky od silnějších soupeřů rozhodně bát nemusí. Vedle originálního scénáře, skvělého střihu i kamery totiž budete muset po jeho shlédnutí hodně zapřemýšlet. A to se, ruku na srdce, v poslední době zas tak moc nevidí. POSLECHNĚTE SI: Recenzi filmu Marta od Zuzky Rejchové

S nápadem pojmenovat film podle režisérky nepřišla ona sama, ale Honza Coufal, který s ní spolupracoval na scénáři. Příběh tří lidí, které válka nutí jednat nelidsky, má skvělé herecké obsazení. Chvílemi to i vypadá, že Petra Špalková, Vojta... i Jan Novotný snad ani nehrají, ale svoje osudy v osamělé chalupě uprostřed lesů prostě žijí. A život to není vůbec lehký.

Sedmnáctiletý Marek přišel při narození o matku a na samotě žije s chromým otcem, který ho už léta skrývá před odvodem. Všude přítomná válka vyhnala Marka na půdu, kde se v noci schovává před vojáky a ve dne pytlačí v lese, aby měli s tátou z čeho žít. Z jedné takové výpravy si kromě zajíců přinese i mladou ženu v uniformě. Marta je zraněná, a tak se jí Marek i přes nevoli svého otce rozhodne vyléčit. Rozehraje tak komorní drama tří osamělých duší, které mají nejenom rozdílný pohled na svět, ale taky jiné způsoby boje o přežití.

00435827.jpeg

Snímek Marta je příjemným důkazem filmařského kumštu a poctivé práce. Jenom scénář vznikal čtyři roky a na natáčení dojížděli herci často pozdě v noci po představení v divadle. S využitím minimálních, a to nejen finančních prostředků, se tu daří vtáhnout diváka do děje a hlavně ho při něm udržet až do konce. Nemalý podíl na tom má perfektní kamera i střih. O tom, jak si Marta Nováková svůj film doslova vymazlila, svědčí i fakt, že pro něj vymyslela speciální jazyk. Při vytváření originální směsky slovanských jazyků, včetně gramatických pravidel, pak zhodnotila znalosti ze studia rusistiky.

Drama Marta vzal pod svá pedagogická křídla Karel Kachyňa, legenda českého filmu, což sice není zanedbatelný fakt, ale víc než to, bych řekla, že teď může být někde nahoře hodně pyšný na své žáky a taky na to, kolik mladých lidí je tu shůry obdařeno filmařským talentem.

autor: Susana
Spustit audio