2017 ve znamení indie popu. Startér začal nový rok se Silver Springs, Miki Kocábem a The Envlps

3. leden 2017

První lednový startér roku 2017 pro nás otevírá naději, že česká scéna umí hrát na kytary. Hned tři novinky patří do kategorie indie kapel a podle nás si v ní nacházejí důstojné místo.

Silver Springs je projekt Nika Jalauzidise a Elijaha Coopera a s největší pravděpodobností taky jediná kapela, která byla založena v Los Angeles, aby první koncert odehrála v Liberci. My tak nějak tušíme, že do L. A. se zase brzo vrátí, protože umí háky. Setsakra dobré. Shelter Love začíná jako zklidněná písnička, co hraje v rádiu bufetu na Venice Beach, načež v refrénu rozkvete v euforickou hymnu. Jalauzidis a Cooper to ale nikdy nepřepísknou, bezelstnou radost dávkují přesně, nepřeslazují, jako se to stává jim podobným kapelám. Tak, a jak hrají naživo? Divoká karta se třese!

Velkou radost nám udělal i projekt Mikiho Kocába. Zapomeňte na tatíky, Miki si jede, co chce. Trochu lakonicky, trochu melancholicky zní song Moonrise. Topí se v tůňce šedesátek, jako by v něm člověk slyšel třeba Sluneční hrob. Takže my jsme samozřejmě zjihlí!

Nejzkušenější z novinek je trio The Envlps. Stare, skladba z debutového EP Cloud, se schovává za vlnou distorzí, z pod kterých občas vyplují temný basový riff a bicí. „Naše hudba je o zahalených myslích a deformovaných pohledech na svět kolem,“ píšou na svých stránkách The Envlps, kde najdete i video. Trio Seifa Gouty, Jakuba Tranty a Sophie Eberhardt se v něm topí v hustém dýmu. The Envlps milují opar městské noci.

Poslechněte si poslední novinky ve Startéru, pošlete hlas své oblíbené kapele nebo vlastní track na starter@rozhlas.cz!

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.