Bára Šubrtová z United Islands ve Startéru: K výjimečnosti stačí kapelám málo

1. prosinec 2015

Bára Šubrtová podle vlastních slov denně uslyší až deset příšerných skladeb. Kolik naopak objeví pecek, to nevíme, ale dá se to odhadnout, když přijedete na United Islands of Prague. Tomuhle největšímu pražskému open air festivalu totiž Bára dělá dramaturgii. Právě kvůli jejímu vycvičenému uchu jsme se rozhodli ji pozvat do studia.

„Vždycky podle mě stačí hrozně málo, buď trochu jiný zvuk v žánru, nebo výrazný frontman – stačí to, aby kapela vybočila z davu,“ to bylo jedno z mouder, která nám ve studiu sdělila Bára Šubrtová, a my vehementně přikyvovali hlavou. Zkušená posluchačka pamatuje zrod kapel, jako jsou Zrní, Dva nebo Nylon Jail – a po včerejším večeru to vypadá, že pomůže ještě spoustě dalších českých interpretů dostat se mezi lidi. Kteří účastníci Startéru ji včera nejvíc potěšili?

První novinka od songwriterky a zpěvačky Pale & Coy sice něčím trochu unikala pozornosti, ale přesto má veliký potenciál. Za pseudonymem se doslova skrývá stydlivá, čistá duše – Eliška Míkovcová. Song trpí na příliš uhlazené aranže, ale všechno zachraňuje Eliščin vyzpívaný, charismatický hlas a celkem nezpochybnitelná potřeba sdělit svůj příběh uprostřed sychravého nočního města. Kdyby o Pale & Coy slyšel berlínský label Morr Music, bezpochyby by ji rád připsal na svůj roster.

To United Islands of Prague by mezi své řady vystupujících určitě rádi přivítali Kygisse. Písničkář Ondřej Kyas nám poslal song jako odpověď na naše truchlení, že nám chybí dobré songy. Odhadl to přesně: tak rafinovanou skladbu jsme letos ve Startéru asi ještě neslyšeli. Český text od básníka Miroslava Fišmeistera, odkudsi připluvší vlny synthů, těžce uchopitelná krása. K výjimečnosti sice stačí málo, ale Kygiss by ji mohl rozdávat.

Připomeňte si fotogalerii z United Islands of Prague.

Co všechno se ještě líbilo Báře Šubrtové? Poslechněte si poslední Startér a taky se dozvíte, co všechno Radio Wave a United Islands of Prague společně chystají. No dobře, my vám to taky řekneme! Ovládneme spolu celou dramaturgii Klubové noci a opět se na vás těšíme na naší open air stagei. Jestli máte kapelu, na nic nečekejte a přihlaste se k účasti skrz starter@rozhlas.cz nebo unitedislands.cz, kde váš talent zhodnotí zkušené ucho samotné Báry.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.