Divokou kartu Startéru má Zagami Jericho. Novinkou jsou priessnitzoví Pris a elektro nářez 7/9

9. listopad 2016

„Za všech kapel a interpretů, které jsme zatím slyšeli, má Zagami Jericho nejaktuálnější zvuk. Na svůj věk má také velice dobrý zpěv. Vůbec je to dost vyspělá hudba, skoro bych řekl, že i se zahraničním potenciálem,“ svěřil se po telefonu Startéru jeden z našich externích porotců, Pavel Uretšlégr za festival Beseda u Bigbítu. Stejný názor měli i ostatní porotci a první Divokou kartu tak dostala nadějná zpěvačka Zagami Jericho.

Osmdesátková estetika a život v kyberprostoru, to je svět středoškolačky Zagami Jericho, která na podzim vydala EP City Is My Church a z porotců Startéru udělala stádo pravověrných. „Zagami je progresivní, je to veliký objev, byla jsem z ní překvapená už v prvním díle,“ přiznává porotkyně Josefína Pleslová, Marie Bláhovcová zase dodává, že na desce jsou ještě větší pecky než námi nasazený track AK. Ondra Mikula chválí elektroniku a zároveň vyzdvihuje přirozený skladatelský talent Zagami. Jen Matwe Kaščák, náš externí porotce za festival Pohoda, má trochu výhrady. Pro něj je Zagami Jericho ještě moc chaotická. „Je to dystopický bordel,“ tvrdil s úsměvem, který jsme museli odhadnout po telefonu. Pavel chválí trochu víc: „Za všech kapel a interpretů, které jsme zatím slyšeli, má nejaktuálnější zvuk. Na svůj věk má velice dobrý zpěv. Vůbec je to dost vyspělá hudba, skoro bych řekl, že i se zahraničním potenciálem.“

Zagami Jericho má díky Divoké kartě zaručenou účast na pódiu některé z našich oblíbených akcí, ať už to bude Beseda u Bigbítu, Pohoda, United Islands of Prague, nebo třeba Startér Showcase. V brzké době se určitě zastaví i ve studiu Radia Wave.

Oproti Zagami ovšem na porotu nezapůsobily novinky. 7/9, projekt založený na troskách kapely Lastofmykind, oslavuje znovuzrození energickým, až živočišným zvukem. Schadenfreude je pětiminutová hymna pro všechny lazary, doprovázená kulometnými kopáky, českými deklamacemi o bolesti. Podle našeho producenta-experta Ondry Mikuly ale zbytečně nadužívá elektroniku.

Dvojice Pris, která na sociálních sítích vzbudila svým prvním singlem Miliony dost nadšené ohlasy, se u poroty taky nechytla. „Je to, jako když hodíš do hrnce Houpací koně s nějakými synťáky a pak to celé rozmixuješ,“ myslí si Marie Bláhovcová.

Poslechněte si poslední Startér, pošlete hlas svému oblíbenému projektu nebo vlastní track na startér@rozhlas.cz!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.