Grivers si ve Startéru odehrál úplně první koncert, táta čekal na recepci

18. červenec 2017

Grivers je pseudonym osmnáctiletého gymnazisty Tomáše Archmanna z Mostu. Hudbu prý skládá odjakživa, ale na internetu se dají dohledat jenom dvě jeho skladby. Jedna z nich nás loni na podzim dostala do kolen.

Jasně, že by neuškodila pořádná produkce, říkali jsme si při poslechu Griversovy pokojíkové hymny Muse. Ale je z toho cítit talent. Grivers má cit pro silnou melodii, dobré načasování – a umí aranžovat tak, že nakonec i studené MIDI synťáky nebo falešné dechy znějí jako záměr. A pak je tu sám Tomáš jako zpěvák – trochu nejistý, ale vždycky autentický a upřímný. Což se projevuje i v jeho vůbec prvním rozhovoru na cestě za hudební kariérou.

„V ložnici u mámy jsem si loni na telefon natočil EP. Teď během školního roku jsem napsal celé dlouhé album, které se snažím dát dohromady,“ říká Tomáš a chvíli poté přiznává, jak se k jeho hudbě staví okolí. „Moc se o ní neví. Já jsem si říkal, že to bude jako ve filmu: pustil jsem písničku, přijdu do školy a ve třídě budou všichni čumět. Ale nepřišlo to.“

My si myslíme, že to vlastně docela přišlo. Když ne ve třídě, tak u nás ve Startéru. Poslechněte si záznam s Tomášem Archmannem, který u nás ve studiu absolvoval koncertní premiéru a povykládal o všech bolestech schovaných v jeho (zatím) subtilních baladách.

Grivers ve Startéru
autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.