Holčičí RnB a český teenage Andy Stott. Startér má dvakrát poprvé

24. listopad 2015

Těsně před vysíláním to tentokrát bylo docela drámo. Kde jsou dobré tracky? Kam se poděly? Probírali jsme e-maily a poštovní schránky všech našich sociálních sítí, roztřesenýma rukama klikali a doufali, že najdeme nějakou pecku. Nic. Vypadalo to, že česká scéna na týden umřela.

Resuscitaci nakopnutím jsme dostali od holky, co si říká Payya Matys. Rapuje a dává éterické RnB a odvahy má víc než všechny ty hvězdy, co nám před pár týdny poslaly svoje tragické demáče. Do krve nám při oživování vlila slušnou dávku dopaminu, když nám do uší opakovala, že „svět není tak zlej“. Payya pochází z Rovenska pod Troskami a rozhodně to není žádná Legenda z Hroznové Lhoty. Určitě bychom našli věci, které by se daly vytknout, třeba výslovnostní manýry a občas lehce toporné texty, ale Payya to všechno ustojí, protože je jasné, že tohle je hudebnice-srdcařka a kritiky se jen tak nezalekne.

Druhá novinka je v rámci žánrového katalogu Startéru taky unikát. Temný ambient s dunivými beaty nám poslal Mikuláš Šušor, jeden z nejmladších soutěžících v hitparádě, který už za svou krátkou hudební kariéru stačil otočit kormidlo od decentní elektroniky k temné sonické krajinomalbě. DarkRoom je minimalismus vypiplaný do posledního detailu, všechno, co by se dalo vypůjčit z internetových zvukových bank, si Šušor poctivě nahrál, včetně ženského vokálu připomínajícího práci Andyho Stotta. Jestli si tohle čte někdo z Lunchmeatu, běžte si poslechnout DarkRoom, tady ten špunt za to stojí!

A ještě vzkaz pro všechny stydlivé talenty: podívejte se na první ze série videí o strastiplných začátcích hudebníků. Floex vám poví o tom, jak dělal overdub přes kazety a playbacky na špatných koncertech pouštěl ze zaseknutého cédéčka.

 
Floex o hudeních začátcích, overdubu přes kazeťák a zaseklých ...

když zrovna neposloucháme vaše hudební pecky, chodíme ke slavným českým hudebníkům domů a prosíme je, aby nám povídali o svých trapasech. první se nám svěřil Floex. a pustil nám taky svůj první jungle!

Posted by Startér - Radio Wave on 23. listopad 2015
autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.