Musíš mít plán aspoň dva roky dopředu. Startér jamoval s 1flfsoap

23. květen 2017

Startér si před finálovými díly povídá s etablovanými hudebními projekty. Pouští jim poslední soutěžní tracky, ptá se na rady a zkušenosti a nechává je živě hrát. Tentokrát jsme hostili 1flfsoap, brněnské duo Michala Janíka a Lukáše Palána. Oba patří k nejtalentovanějším muzikantům nové české scény, mají za sebou tour po republice i koncert v Londýně. A před sebou velké plány.

„Kapela má plánovat dopředu. Kapela, která plánuje, mě vždycky dostane,“ říká Michal Janík, mimo jiné bubeník Ghost of You a také booking agent z Bum Bum Satori, která zaštiťuje třeba Wild Tides, Please The Trees nebo DVA. Dobrá kapela ví, kdy vydá desku, ale i co bude dělat třeba i rok poté, myslí si Janík. „Když za mnou kapela přijde s tím, že vydala desku a chce agenta, je pro mě už pozdě. Potřebuju, aby přišla s demem nebo hrubým mixem a řekla: chceme hrát tak a tak často, máme takovouto fanouškovskou základnu, jsme schopní investovat tolik času a financí. Když vidím, že do toho dává kapela energii, chci si s nimi popovídat, dát karty na stůl a zjistit, jak jim můžu pomoci.“ Michal i Lukáš se shodují na tom, že do kapely se musí investovat všechen volný čas. Zbytek se řeší po brigádách, smějí se.

Z toho, co brněnští hudebníci z 1flfsoap, respektive Ghost of You a Acute Dose, říkají na mikrofon, se hudba zdá jako nepříjemná dřina. Jakmile ale 1flfsoap začnou hrát, je jasné, že na prvním místě je extatická pařba. „V tomhle projektu máme dokonalou volnost. Jinde musíme brát kompromisy a ohledy, tady nemusíme. Maximálně si s Lukášem něco vyříkáme, ale stejně pak vylezeme na pódium a uděláme si, co chceme,“ říká Michal o výhradně improvizačním konceptu kapely.

Poslechněte si poslední Startér s 1flfsoap, projektem kluků, kteří stáli na samém začátku obnoveného Startéru a teď se podělili o zkušenosti ze čtyř let intenzivní dřiny. Dočkáte se super živých jamů i hodnocení posledních soutěžících, folkaře NikitiNa, grooverů Humdrum Lighthouse a dua MIMO.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.