Pět sólistů ve Startéru 26 přineslo smuténku a disko lobotomii

25. březen 2015

Po sedmi týdnech nám z žebříčku odpadly hned tři veleúspěšné projekty – Citizen 37, What’s Your Favorite Number a Lonely Virgin Robots. Všechny bandy se krasojízdou v hitparádě dostaly až do semifinálové dvanáctky, tak uvidíme, jestli se tam ještě udrží. V šestadvacátém kole jim totiž hrozí celkem pět novinek.

Až na jednu je to tentokrát samá přemýšlivá, oduševnělá melancholie. Magnetophonia Onania je sólo projekt klučiny, který do toho jde přesně tak, jak jsme doufali. Je nezaměstnaný, moc nevychází z bytu a chce skládat, dokud mu nedojdou peníze. Doteď nechával songy v šuplíku. Jeho track Treat You v některých místech nehýří zrovna originalitou, ale za to má cit pro atmosféru. A dost podobně je na tom i jeho soupeřka, Markéta Poláková aka January 22. Zasněná zpěvačka, která se vydávala do dreampopových krajin už s projektem Moon and I, si v novém projektu vypomáhá elektronikou à la Massive Attack okolo alba 100th Window. Zrovna aktuálně to nezní, ale cítíme tu velký potenciál a myslíme, že máme co do činění se srdcařkou. Což nás těší ze všeho nejvíc.

Poslední Startér prostě patřil melancholickým sólistům. Velkou šanci mezi nimi vyniknout má písničkář Marek Borský, podle nás jasný následovník Martina Kyšperského z Květů. Slušný textař, kterému nechybí vtip a odstup, by k tomu, aby prorazil, potřeboval jenom peníze na lepší produkci. Právě proto je dobře, že je ve Startéru. Když vyhraje, může si za cenu 50 000 Kč nahrát pořádnou desku a vyrazit třeba na tour. S Muchou? S Květy? S kým bude chtít, poslechněte si ho, ať můžete dělat frajery před kamarády, že jste ho znali ještě tenkrát ve Startéru.

Pátá novinka nám udělala velikou radost, protože prorazila zeď melancholiků pořádným vokodérem a disko beatem. Lobotom je lehce mentálně disfunkční projekt Martina Müllera, jinak režiséra videoklipů. Že by Midi Lidi nové generace?

Hlasujte a posílejte vlastní tracky na starter@rozhlas.cz.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.