Prostě chodím a koukám okolo sebe, říká o inspiraci písničkář Little Husky

22. srpen 2017

Letní edice Startéru pokračuje v představování neobjevených hudebních talentů. Little Husky je písničkářský projekt Martina Pípala, který potěší všechny milovníky José Gonzaleze nebo Kings of Convenience. Na konci srpna vydává svou novou desku, Fleeting Moments, na níž se vrací nejen k prchavým okamžikům, ale i k událostem, které hnuly společností.

Možná je to trochu zbytečná informace, ale Little Husky je „dog person“. Sóloprojekt Martina Pípala vznikl jako derivát jeho původní psí kapely, Goodbye, Labrador. Ve Startéru jsme ji slyšeli, bylo to zádumčivé, introvertní indie, které neslo odkaz věčně outsiderské (přesto výborné) kapely Tortoise. I Little Husky hraje na melancholickou notu, jen místo doprovodné kapely mají teď velký prostor texty. „Píšu o docela široké skupině témat, od vztahů po zachycení nějaké situace na ulici,“ říká Martin o svém songwritingu. Na nové desce se ale pouští i do angažovanějších textů. „Black Monday je inspirovaná tím, že poté, co v lednu jeden obchodní řetězec zveřejnil katalog, ve kterém byl model černé barvy pleti, se strhla lavina protestů na sociálních sítích. Nemohl jsem uvěřit, že se něco takového děje.“

Martin ale jinak působí jako kliďas, lépe řečeno asketický člověk se silnou vůlí. „Já jedu všeobecně na hodně málo věcech,“ říká Little Husky, když se ho ptáme, kde se inspiruje. Netráví moc času na internetu, aby se neutopil v informační inflaci. Místo toho tráví čas na procházkách. „Chodím, koukám kolem sebe, nechávám na sebe věci působit, přemýšlím o písničkách. Texty a náměty naskakují,“ vysvětluje Martin, který momentálně vážně uvažuje o tom, že by život v kancelářích vyměnil za práci zahradníka.

Poslechněte si poslední vydání Startéru s písničkářem Little Husky a pak se vydejte na jeho Bandcamp, kde za pár dní najdete i novou desku Fleeting Moments.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.